Kulturlivet ska återstartas – då får artisten Traveling John, alias John Dunsö, ett specialuppdrag. I januari ger han sig ut på en halvårslång turné bland bygdegårdar i länet han just flyttat till.
– Det känns som en stor ära. Jag har nog aldrig blivit så glad över ett beslut, säger han.
700 sökte jobbet, när Värmlands bygdegårdsdistrikt efterlyste en artist för en omfattande kulturbygdsturné.
John Dunsö, nyinflyttad i Värmland, var en av dem som sökte och det blir han, som nu får lära känna sitt nya hemlän på ett intensivt sätt. 15 konserter ska det bli, med start i Älvenäs den 12 januari och avslutning i Värmskog den 27 maj. Fyra workshops ska han leda också, två för ungdomar och två för vuxna.
– Det känns fantastiskt! Otroligt häftigt! Jag är superpeppad, säger han.
Gillar landsbygden
John är från Blekinge och har bott i Malmö i många år, men när han träffade sin flickvän som är värmlänning började planerna spira på en flytt norrut.
– Vi har precis flyttat hit, till Karlstad, och när projektet dök upp blev jag rekommenderad av kompisar att söka. ”Skulle inte det här vara perfekt för dig?”
Och jo, det tyckte han och dessbättre även bygdegårdsdistriktet.
– Jag kommer själv från landet i Blekinge och jag tycker om landsbygden. Det här är ett perfekt sätt att lära känna alla byar, säger han.
Dessutom får han under sin Värmlandsresa också göra det han trivs allra bäst med i musiken:
– Det är alltid intressant att spela på lite mindre scener. Det intima har alltid tilltalat mig inom musiken, säger han.
Har man skålat i en kopp kaffe innan man går upp på scenen, är det en helt annan sak att titta någon i publiken i ögonen sedan. Det blir mer som ett samtal.
De mindre scenerna ger en närhet som inte nås på de lite större:
– Har man skålat i en kopp kaffe innan man går upp på scenen, är det en helt annan sak att titta någon i publiken i ögonen sedan. Det blir mer som ett samtal. Man kommer så nära publiken också och om man sitter bara några meter ifrån blir det mycket starkare än om man är 30 meter bort.
Mötet med publiken är essensen:
– Jag tror att Rolling Stones bara skulle spela på bygdegårdar de också, om de fick lika mycket betalt som på arenorna. Det är mötet med publiken man vill åt.
”Beundransvärt”
Genom att konsertturnén arrangeras av Värmlands bygdegårdsdistrikt får John Dunsö också möta de ideella krafter som bär upp en stor del av länets kulturliv. På orter som Häljebol, Rämmen och Torsberg finns människor som ordnar och donar för att det ska hända saker i just deras bygd.
– Det är beundransvärt när saker drivas av andra anledningar än pengar. Stora spelställen i all ära, men här handlar det mer om vad vi kan göra som är värdefullt för människor omkring oss. Det är en annan agenda på ett sätt, säger han.
Han har spelat på bygdegårdar förr, dock inte i Värmland, och som artistnamnet Traveling John antyder är han en van turnéartist.
Skriver på resande fot
– Majoriteten av låtarna har jag skrivit på resande fot. Under några år spelade jag mycket i Nord- och Sydamerika och det jag pratar om och det jag sjunger om är mycket förknippat med de åren när jag var ute och reste. Det är en röd tråd som följer hela konserten. Det är en reseberättelse kan man säga.
Hans musik beskrivs enklast i termer av singer-songwriter och pop och en tidig inspirationskälla är fortsatt viktig: Simon & Garfunkel.
– Det var därför jag började spela musik. Jag älskar deras sätt att plocka på gitarren, säger han och gör ett försök att sammanfatta sin egen musik:
– Det blir mycket plockande på akustisk gitarr och så har jag alltid gillat när folk på scenen berättar och ger genvägar till vad sångerna handlar om.
”Jobbigast i början”
Turnésatsningen finansieras med stöd av Kulturrådet, som ger totalt tio miljoner kronor till Bygdegårdarnas riksförbund till projektet. 24 artister är nu i startgroparna för att ge sig ut till bygdegårdar runtom i landet. Målet: att återstarta kulturlivet efter pandemin.
Hur hade du själv det under pandemin?
– Det var jobbigast i början, innan man hade vant sig och ställt om. Jag tog det lugnt ett år och tänkte passa på att inte känna att jag måste framåt hela tiden i musiken. Jag tvingades ta det lugnt och det var bra för mig, men efter ett tag tröttnade jag på det, berättar han.
När möjligheten öppnades att spela för max 40 personer sommaren 2021, nappade han direkt.
– Då gjorde jag en trädgårdsturné och gjorde 40 spelningar i trädgårdar över hela Sverige.
Gråta, skratta, dansa
Nu väntar en vinter och vår i samma anda, men på värmländska bygdescener.
– Det känns som en stor ära. Jag har nog aldrig blivit så glad över ett beslut, som när de ringde och berättade att jag fått det, säger han.
Han hoppas sprida många känslor, gärna motstridiga:
– Att man vill gråta, skratta och dansa – min förhoppning är att publiken ska känna alla de tre sakerna och vägen dit går genom plockande på akustisk gitarr och mycket mellansnack.
FAKTA
Bygdegårdsartisten John Dunsös turnéplan
12/1 Karlstad - Älvenäs Bygdegård
21/1 Arvika - Mangskog Folkets Hus
18/2 Sunne - Torsbergs Bygdegård
19/2 Eda - Lundsberg Bygdegård
3/3 Årjäng - Tjolitta (Silleruds föreningsgård)
4/3 Hagfors - Edebäcks Bygdegård
11/3 Arvika - Sölje Bygdegård
25/3 Filipstad - Rämmens Bygdegård
26/3 Munkfors - Munkfors Ordenshus
31/3 Säffle - Värmlandsbro Bygdegård
15/4 Årjäng - Hämnäs Bygdegård
22/4 Säffle - Häljebol Bygdegård
28/4 Forshaga - Berghälla Bygdegård
4/5 Karlstad - Fageråsens Bygdegård
27/5 Grums - Värmskogs Bygdegård
”Det vi har sett är ett väldigt stort intresse bland våra föreningar att vilja vara med och arrangera denna turné, vilket visar på att vi har en väldigt bra kulturutövare hos oss, att kulturen är viktigt del även på landsbygden och att vi i bygdegårdsrörelsen är en stark folkrörelse”, säger Andreas Pettersson, ordförande i Värmlands bygdegårdsdistrikt i ett pressmeddelande.