Hoppa till huvudinnehållet

Stjärnduo stöttar lagkompisar med prispengar

Publicerad:
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Frida Karlsson och Maja Dahlqvist. Arkivbild. Foto: Erik Mårtensson/TT

Här är Frida Karlssons och Maja Dahlqvists julklapp till fattiga skidkollegor.

Stjärnduon skänker pengar för att höja prissumman i en tävling i Falun i januari.

– Det är inte ekonomiskt hållbart att hålla på med skidor om man inte är i yttersta toppen, säger Karlsson, som också är beredd att sänka sin ersättning från förbundet om det gynnar landslagskollegorna.

I samband med Sverigepremiären i Bruksvallarna i november reagerade flera åkare på de låga prissummorna. Vinnaren fick till exempel 1 500 kronor.

Det skapade en insikt om att den ekonomiska klyftan i skidlandslaget.

Storstjärnor som Frida Karlsson, Maja Dahlqvist och Ebba Andersson lever gott på sin sport. Andra får kämpa för att klara vardagen.

– Utan mina föräldrar hade jag inte stått här, sade Leo Johansson som lever på 7 000 kronor i månaden.

Bidrar med prispengar

Detta har fått Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att reagera.

Därför bidrar de med egna pengar, som ska gå till priser och prispengar, i samband med Kopparskidan i Falun den 13–15 januari – en tävling som väntas locka flera toppåkare som inte deltar i Tour de ski.

En sponsor till arrangerande Falun-Borlänge SK dubblar sedan skidprofilernas ekonomiska bidrag. Den totala prissumman beräknas bli mellan 130 000 och 150 000 kronor.

– Vi vill markera att detta är viktigt om vi i framtiden ska kunna ha en fortsatt hög nivå på sporten. Men nu kanske folk tror att vi har hur mycket pengar som helst, säger Maja Dahlqvist och skrattar.

Frida Karlsson fortsätter:

– Nu är det inte ekonomiskt hållbart att hålla på med skidor, om man inte är i yttersta toppen i Sverige. Vi vill bidra till att folk ska inse detta och vi gör det hållbart. Nu hoppas vi att fler inspireras att göra detsamma.

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist ser i vardagen hur landslagskollegorna kämpar med sin privatekonomi. Vissa funderar på att avstå en världscup för att klara brödfödan genom att åka en tävling i Sverigecupen som kan ge pengar.

Dahlqvist har varit i den situationen:

– Jag blev bra åkare som 24-åring. Innan dess hade jag fyra år då jag inte förstår hur min ekonomi gick runt, berättar hon.

Borde locka sponsorer

Nu befarar Frida Karlsson och Maja Dahlqvist att sportens framtid kan vara hotad om inte fler elitskidåkare kan leva på sin sport:

– Det blir inte lika intressant att satsa på skidor. Talangerna kommer att lockas till fotbollen. Där finns pengar. Till hockeyn. Där finns pengar. Jag tror skidåkningen är populär. Det borde därför vara intressant för sponsorer. Vi borde få till det ekonomiskt, säger Frida Karlsson.

Maja Dahlqvist tillägger:

– Risken är att folk lägger av om inget händer. Man vill inte vara 25 år och leva på sina föräldrar.

Kan sänka ersättningen

Ersättningen från skidförbundet till A-landslagsåkarna är 200 000 kronor per säsong och motsvarade summa för B-landslaget är 27 000 kronor.

Är ni beredda att sänka ersättningen från förbundet om det hjälper B-landslagsåkarna:

– Ja, jag kan tänka mig det. Jag har mina sponsorer. Jag klarar mig. Vi i toppen har bäst sponsorer. Man åker in mer prispengar. Vi klarar oss, svarar Frida Karlsson och fortsätter:

– Det är de som är snäppet under som behöver en push för att kunna ta nästa steg och få trygghet. För mig är det viktigaste från förbundet att det sportsliga är optimalt.

Maja Dahlqvist har samma inställning:

– Jag hade behövt de pengarna tusen gången mer när jag var i Team Bauhaus (B-landslaget) och inte när jag var i A-laget. Jag går ner med min ersättning om det behövs, men jag tror de (skidförbundet) kan höja till alla. Det är ganska stora klyftor även inom A-laget.

Ekonomiska förutsättningarna för längdåkarna

Ersättning från Svenska skidförbundet

Ersättning till åkarna från skidförbundet är för A-landslaget 200 000 kronor per säsong och för B-landslaget 27 000 kronor per säsong.

Åkarna kan teckna egna sponsorkontrakt om det fungerar med förbundets sponsorer.

Svenska skidförbundet ger också en bonus till de åkare som blir bland de tre bästa i totala världscupen, 50 000 kronor för den som vinner totala världscupen, 30 000 för den som blir tvåa och 20 000 för den som blir trea.

Svenska skidförbundets bonus i VM är 150 000 kronor för ett guld, 75 000 för ett silver och 50 000 för ett brons.

Prispengar i världscupen

Per deltävling, seger: 167 659 kronor, andra plats: 111 773, tredje plats: 55 886...tionde plats: 11 177.

Totala världscupen, seger: 558 865 kronor, andra plats: 447 092, tredje plats: 335 319...tionde plats: 50 022.

Prispengar per deltävling i Sverigecupen

Seger: 7 000 kronor, andra plats: 4 000, tredje plats: 3 000.

Långloppsåkarna

Långloppsåkarna i Ski Classics har personliga kontrakt med sina respektive stall. Dessa kontrakt är hemliga, men enligt flera källor till TT tjänar en långloppsåkare, som är bland de 30 bästa i Ski Classics, 100 000–350 000 kronor per år.

Dessutom tillkommer individuella bonusar och egna sponsorkontrakt.

Artikeltaggar

BauhausBidragBruksvallarnaFalun-Borlänge SKFrida KarlssonMaja DahlqvistSki ClassicsSkidåkningSkidorSportSvenska skidförbundetSverigecupen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.