Hoppa till huvudinnehållet

Läkarprofilens kritik: ”Skulle inte vilja att barn åker skidor i 22 minusgrader”

Publicerad:
Barn bör inte åka skidor i minus 22 grader, anser John Styrud.
Barn bör inte åka skidor i minus 22 grader, anser John Styrud. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kvistbergsskolans skiddag borde inte ha genomförts.

Det tycker Johan Styrud, känd värmländsk läkarprofil.

– Jag skulle inte vilja att barn åker skidor i 22 minusgrader, säger han.

NWT har pratat med föräldrar till barn på Kvistbergsskolan i Sysslebäck, som är kritiska till den skidutflykt till Branäs som genomfördes på fredagen. När barnen befann sig i backen visade termometern minus 22 grader.

Köldchocken – barnen skickades på skiddag i 22 minusgrader: ”Fruktansvärt”

Föräldrarna får uppbackning av Johan Styrud, läkarprofil från Kristinehamn som arbetar som överläkare vid Danderyds sjukhus.

– Barn får köldskador lättare än vuxna. Man får tänka sig för med kinderna och utstående kroppsdelar som tår och fingrar.

För den som ändå ska ge sig ut i backen i låga temperaturer gäller det att täcka huden.

– Och ta paus och gå in och värma sig. Ta det försiktigt. Börjar man få köldskador i kinder och näsa, så gå in.

Astmaliknande tillstånd

Vid längdskidåkning, som ofta innebär högre puls än utförsåkning, tillkommer risken för att andas in stora mängder kalluft.

– Luftrören kan dra ihop sig så man får astmaliknande tillstånd om man anstränger sig när det är väldigt kallt. Men om man åker vettigt är det inte farligt.

Vad är rådet till den som vill åka längd när det är kallt?

– Man ska tänka efter om man verkligen måste göra det.

Köldgränser

Johan Styrud nämner att det finns köldgränser som reglerar när tävlingar i längdskidåkning kan genomföras. Internationella skidförbundet drar gränsen vid minus 20 grader.

Hos Svenska skidförbundet är reglerna att tävlingsledningen ska sammanträda om det är kallare än minus 17. Ungdomstävlingar har en köldgräns på 15 minusgrader.

– Det är svårt att veta om den ska vara 15, 17 eller 20, men jag skulle inte åka längd efter 15 grader. Men det är inte en skala som är vit eller svart, tar man i väldigt hårt och det är väldigt kallt mår man sämre, säger Johan Styrud.

Artikeltaggar

BranäsJohan StyrudKristinehamnKvistbergsskolanSvenska skidförbundetSysslebäckVäderVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.