Skolans skiddag i Branäs genomfördes – trots att termometern visade 22 minusgrader.
Nu rasar flera föräldrar mot rektorns beslut.
– Man riskerar hälsan, säger Paulin Nohlén, som valde att sjukanmäla sin dotter.
Det blev en kylig fredag i Värmland, där temperaturen på flera håll letade sig under minus 20 grader.
Den kalla prognosen gjorde att föräldrar till barn på Kvistbergsskolan i Sysslebäck redan på förhand lyfte frågan om den planerade skidutflykten till Branäs verkligen skulle genomföras.
Men trots att det var omkring 20 minusgrader i Branäs på fredagsförmiddagen blev aktiviteten av. En bild från skidanläggningen, som Paulin Nohlén fick skickad till sig, visar att termometern stod på minus 22 grader när barnen befann sig i backen.
– Det är fruktansvärt. Man riskerar hälsan, det blir lätt köldskador en sån här dag. Det är inte bara minus 22 i luften, har du fart och står på skidor blir det ännu kallare.
Sjukanmälan
Själv sjukanmälde hon sin dotter, som på grund av ett armbågsbrott inte kunde åka skidor – men som ändå skulle ha följt med till Branäs.
– När jag såg att det var minus 22 sjukanmälde jag henne i sista sekund.
Helen Henriksson i Höljes hade sin åttaåriga son på plats i Branäs. Hon är positiv till initiativet och hyllar Branäs som låter eleverna komma dit och åka skidor gratis – men ställer sig frågande till att utflykten genomfördes under rådande förhållanden.
– Är det för kallt måste man ställa in, säger hon.
Hon är orolig för att den kalla skiddagen ska leda till sjukdomar lagom till jul.
– Ska man behöva sjukanmäla barnen för att vara säker på att de inte ska bli sjuka?
Det var Kvistbergsskolans rektor Madelene Çiçek som fattade beslutet att genomföra aktiviteten.
På torsdagen bestämde hon att beslutet skulle fattas vid sjutiden på fredagsmorgonen. Vid 20 minusgrader eller kallare skulle skiddagen ställas in – samma gräns hon läst att alpina klubbar brukar tillämpa för barnträningar.
Madelene Çiçeks två egna kontroller på fredagsmorgonen visade 18 respektive 19,5 minusgrader – och då gav hon grönt ljus.
– Det är inte helt enkelt att organisera om och få till den här dagen som majoriteten av våra elever önskar. Det var olyckligt att det blev väldigt kallt, men där de äldre åkte fritt på toppen var det inte alls lika kallt, säger Madelene Çiçek.
Kunde värma sig
Högstadieleeverna kunde åka fritt mellan klockan 9.30 och 13.00. De höll framför allt till på toppen av Branäsberget, där det var betydligt varmare.
De yngre eleverna hade skidskola i dalen i 90 minuter.
– Med värmestuga och eld och vuxna som höll koll på att de gick in och värmde sig. Och det är inte så att de har varit ute mellan 8 och 13 för det vill nog ingen vara i det här vädret. Det är korta stunder och det tror inte jag är farligt.
Du säger att du inte tror det, vilka efterforskningar har du gjort?
– Jag har egentligen inga kommentarer. Vi genomförde dagen och följde väderutvecklingen. I byn var det minus 22 ett tag och då ringde jag personal och kollade hur de ansåg att läget var. De har känt att de har haft läget under kontroll och då har jag förlitat mig på det.
Läkarprofilens kritik: ”Skulle inte vilja att barn åker skidor i 22 minusgrader”Skolan har 123 elever och rektorn säger att ”ett par” föräldrar har hört av sig.
Anser du att ni har tagit en risk i och med att genomföra skiddagen?
– En risk anser jag inte att vi har tagit, däremot var det ett beslut som var svårt för vi vill säkerställa att barnen har det bra. Än så länge är det jag fått till mig att de har haft en bra dag.
Grundregeln var att utflykten var obligatorisk för alla elever.
– Alla skoldagar är obligatoriska, men alla har möjlighet att skicka information om att mitt barn inte får delta. Vi har haft barn på skolan i dag också av olika skäl.
SMHI varnar för kraftigt snöfall och ishalka under helgenLÄSARBILDEXTRA: Halofenomen över Karlstad – fångade du ljuspelarna?