Hoppa till huvudinnehållet

Fel i tingsrätt

Publicerad:
Fungerar dåligt.
Fungerar dåligt. Foto: Helena Karlsson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Tingsrätten i Karlstad har under en längre tid varit omskriven, och det i mindre positiva ordalag. Intrycket är av en dysfunktionell domstol i nära på fritt fall.

Det har begåtts upprepade allvarliga misstag, som bland annat inneburit att misstänkta och brottslingar fått släppas och att skadestånd dömts ut som sedan hastigt fått dras tillbaka. Något är allvarligt fel i organisationen.

Nu hotas rättssäkerheten och cheferna struntar i problemen, enligt dokument och uppgifter från anställda som NWT tagit del av (8/12). 21 personer, en tredjedel av personalen, har de senaste 18 månaderna lämnat tingsrätten. Det saknas tillräckligt med handläggare och domare, och arbetsbelastningen blir därefter. Det har uppstått en ond cirkel.

Ändå händer ingenting, och berörda chefer anklagas för att stoppa huvudet i sanden. Dessvärre verkar det inte finnas någon ände på eländet då ansvariga inte verkar vilja ta problemen på allvar. Det här håller inte. Om inte tingsrätten själv mäktar med att rycka upp sig får andra högre upp göra det. För så här kan det inte få fortsätta.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöBrott, lag och rättDomarDomstolarLedareOrganisationerVärmlands tingsrätt