Hoppa till huvudinnehållet

Tolv grader “varmt” inne på förskola – nära skyddsstopp

Publicerad:
På Lorensbergs förskola har det varit så kallt som 12 grader den här veckan.
På Lorensbergs förskola har det varit så kallt som 12 grader den här veckan. Foto: Håkon Mosvold

Förskolepedagoger larmade om ovanligt kall inomhustemperatur.

Mellan 12 till 15 grader.

Lärarförbundet har under veckan varit nära att stänga ned förskoleverksamheten på Lorensbergs förskola.

På Lorensbergs förskola har det varit kallt de senaste dagarna. På avdelningarna har det varit mellan 12 och 15 grader, enligt Lärarförbundets ombud på plats.

“I morse var huset kallt, 12–15 grader, lite olika på avdelningarna. Jag kontaktade direkt rektorn som i sin tur omedelbart kontaktade teknik- och fastighetsförvaltningen”.

Det meddelandet mottog Lärarförbundets huvudskyddsombud, Anette Nord, på tisdagen.

– Jag skrev till dem att om det är kallt imorgon så måste vi sätta ett skyddsstopp. Det är det verktyget vi har. Då är arbetsmiljön katastrof och det kan vara fara för liv när man gör ett skyddsstopp, och då måste vi ha på fötterna.

Vad hade varit anledningen till skyddsstoppet?

– Är det 12 grader så är det väldigt allvarligt för då kan man inte jobba inomhus med små barn. Vi har som organisation inte ansvaret för barnen, även om vi tar hänsyn till dem.

Redan på tisdagseftermiddagen ska element ha levererats till förskolan av Karlstads kommun.

Värmen ska efter det ha kommit tillbaka, om än i långsam takt.

– Efter någon timme fick jag höra att värmen var uppe på 17 grader och att det hittat felet. Så båda ombuden var nöjda. Jag har inte fått höra något mer från ombuden idag så jag förmodar att problemet är löst.

”Tekniskt problem”

Enligt rektorn Camilla Pettersson Sjöman ska problemet vara åtgärdat.

– Det var ett tekniskt fel. De har hittar något fel i driften, det är den informationen jag fått. De vet nog inte riktigt vad det beror på, så det kan inte jag svara på. Men det är åtgärdat och det är varmt och skönt på Lorensbergs förskola.

Har det hänt tidigare?

– Nej. Jag har bara varit rektor på Lorensberg i 1, 5 år och under tiden har jag inte varit med om problemet.

Hur länge var det kallt?

– Det var lite från och till. På tisdagen kom värmen igång ganska snabbt men sen sjönk den igen på kvällen. Teknikerna var där och luftade elementen, så kom det igång, men sen sjönk värmen igen på kvällen.

Hur många barn påverkades av det här?

– Det var de barnen som var där på öppningen, och jag vet inte riktigt hur många det var. Det har inte varit så att vi frusit ihjäl, utan vi har åtgärdat det med element och det var ingen fara för barnen eller personalen. Det var inga långa kalla pass.

Anette Nord tycker att situationen löste sig relativt snabbt.

– Vi hade något liknande på Kronoparksskolan i höstas när kylan slog till. Då var det också nära skyddsstopp. Men de jobbade en hel helg och hittade felet.

Lärarförbundet tycker att situationen var allvarligt på Lorensbergs förskola, men avvaktade kommunens agerande. Problemet löste sig relativt snabbt, tyckte huvudskyddsombudet Anette Nord.
Lärarförbundet tycker att situationen var allvarligt på Lorensbergs förskola, men avvaktade kommunens agerande. Problemet löste sig relativt snabbt, tyckte huvudskyddsombudet Anette Nord. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Artikeltaggar

Karlstads kommunKronoparksskolanLärarförbundetLorensbergSkola och utbildningVäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.