Hoppa till huvudinnehållet

Siktar på släktteam och rekord i Värmlands EM-rally

Publicerad:
Eivind Brynildsen sätter här hopprekord i Colins Crest med 45 meter. Den noteringen från 2016 vill Oliver Solberg slå i sommarens EM-tävling.
Eivind Brynildsen sätter här hopprekord i Colins Crest med 45 meter. Den noteringen från 2016 vill Oliver Solberg slå i sommarens EM-tävling. Foto: Micke Fransson/TT

Sommarens EM-rally i Värmland ingår inte i Oliver Solbergs VM-kontrakt för 2023, men han är fast besluten att vara med ändå.

– Jag vill köra. Planen är att göra lite av ett Solbergsteam.

Klart vad Solberg kör 2023: ”Jag vill vara bäst”

Första upplagan av Royal Rally of Scandinavia avgörs den 7–8 juli på grus och är den femte deltävlingen av åtta i mästerskapet.

Banan är inte officiell än, men av allt att döma ska flera klassiska sträckor från Svenska rallyt ingå. Detta vill Oliver Solberg ogärna missa, och han involverar släktens övriga rallystjärnor.

– Pappa, Henning, jag och Pontus (Tidemand). Det ska bli som ett kul event. Då kör jag Polon.

Det är alltså R5-Folkvagnen familjen äger.

– Jag har faktiskt aldrig kört hela Svenska rallyt, aldrig Colins Crest och allt det där. Det är min dröm fortfarande, säger Oliver Solberg, som var med i sista upplagan i Värmland, 2020, men då ströks flera sträckor på grund av mildvädret.

Han ser extra fram emot legendariska krönet på Vargåsensträckan. Colins Crest, alltså.

– Colins ska väl bli powerstage?, funderar han.

Framför allt vill han testa att flyga långt.

– Ja, det är planen. På grus går allt ännu fortare.

Rekordet är från 2016 då norrmannen Eivind Brynildsen och värmländske kartläsaren Anders Fredriksson i en Ford Fiesta R5 hoppade 45 meter.

Samma sorts bil som Oliver Solberg ska köra och är huvudklass i EM.

– När det inte är snö är vägen bredare så då kan du hoppa rakt över. Klarar du att ha rätt linje och håller fullt ska du kunna hoppa 45–50 meter.

I så fall nytt rekord.

Artikeltaggar

Oliver SolbergRallyRekordSnöSvenska rallytVäderVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.