Hoppa till huvudinnehållet

Ny strategi för att tappa Vänern – igenväxning ska bromsas

Publicerad:
En ny tappningsstrategi kan göra att färre Vänerstränder ser ut så här i framtiden.
En ny tappningsstrategi kan göra att färre Vänerstränder ser ut så här i framtiden. Foto: Gunnar Lagerkvist/Länsstyrelsen

Nu ska Vänerns vattennivå få bli lite högre för att sjöns stränder inte ska växa igen så snabbt.

Men klimatförändringarna kan ge låga nivåer även i framtiden.

På torsdagen undertecknas den nya överenskommelsen om hur Vänern ska tappas.

NWT har tidigare berättat om förslaget till ny tappningsstrategi för Vänern. På torsdagen undertecknas den och ersätter den som gällt sedan 2008, enligt ett pressmeddelande från Vänerrådet.

De senaste 15 åren har tappningen präglats av en vilja att minska risken för översvämningar som den som inträffade under vintern 2000–2001.

Men sjöns lägre nivå har gjort att stränder och skär växer igen.

Den nya tappningsstrategin håller sig inom vattendomen för Vänern. I snitt bedöms sjöns vattenstånd stiga med åtta centimeter och i mars–juni med mellan en och två decimeter jämfört med i dag.

Mer naturlig

Den nya strategin ska delvis likna en mer naturlig variation. På våren ska vattenståndet få bli högre, något som minskar igenväxningen och gynnar många arter som lever i och vid sjön.

Historiskt har Vänerns vattenstånd varit högst på våren och att låta sjön stiga då minskar risken för översvämningar jämfört med att ha en högre nivå andra tider på året. Tillrinningen är nämligen som lägst på sommaren.

Förhoppningen är att den nya strategin både gynnar flera arter som lever i och runt sjön, men också friluftsliv och turism. Behovet av att röja stränder manuellt kan också minska.

Räcker inte

Men den nya strategin räcker troligen inte för att få bort den igenväxning som skett de senaste 20 åren. Då skulle det krävas högre nivåer även på vintrarna, i kombination med is.

Tanken är att den nya tappningsstrategin ska motverka effekterna av klimatförändringarna. Ett varmare klimat gör att mer vatten rinner till Vänern under vinter och tidig vår och mindre under senvår och sommar.

Men risken för lågt vattenstånd kvarstår, enligt pressmeddelandet. När det blir torrt kommer nivån att sjunka, även om tappningen minimeras. I år har Vänerns nivå till exempel varit ovanligt låg för att det har regnat mindre än vanligt.

Den nya strategin kommer att följas upp för att se hur den påverkar alla de verksamheter som finns runt sjön.

Läs tidigare artiklar:

Vänerns stränder växer igen – ny strategi räcker inte: ”En allvarlig konsekvens”Vänern – ett jättestort badkar med litet utlopp

Artikeltaggar

KlimatMiljöÖversvämningarVänernVattenVinter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.