Hoppa till huvudinnehållet

Martin Berg: Greta Thunberg är klokare än Miljöpartiet

Publicerad:
I frågan kan man notera att även Greta Thunberg nu har kommit ut som kärnkraftskramare, skriver Martin Berg. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Det är bara att konstatera att EU kommer att vara beroende av kärnkraft och fossila bränslen en lång tid framöver. Allt annat är önskedrömmar, skriver Martin Berg.

Det finska nya kärnkraftverket Olkiluoto 3 gick under en testkörning härförleden upp på full effekt om 1 600 MW. Även om Olkiluotos väg onekligen kantats av strul, kraftiga förseningar och stigande kostnader kunde inte tajmingen vara bättre.

Om reaktorn kopplas på skarpt som planerat är det ett välkommet tillskott i det nordiska elsystemet, som också kan pressa ned priserna i Sverige eftersom vi då inte behöver exportera lika mycket el till Finland. Det ser också, trots förseningar, ut att bli en bra affär för investerarna och ägarna då de kommer att kunna köpa el till självkostnadspris och slippa de skyhöga spotpriserna.

Under tiden som Finland satsat på kärnkraft har Sverige och Tyskland satsat på att lägga ned den. I valet 2014 gjorde Socialdemokraterna upp med Miljöpartiet om energipolitiken. Genom att höja kostnaderna skulle reaktorerna i Oskarshamn och Ringhals tvingas stänga i förtid och ersättas med förnybar energi.

Det blir nu alltmer uppenbart att Sverige, men även EU, gått för snabbt fram. Målet för EU:s gröna giv är att det fossila ska fasas ut till 2050. Men under de senaste tre decennierna har man endast lyckats fasa ut 20 procent av det fossila. Nu ska man alltså klara av de återstående 80 procenten på tre decennier.

Hur det kommer att gå med dagens situation i åtanke är oklart. I dag är endast 35 procent av EU: s elproduktion förnybar och Tyskland eldade kol långt före kriget i Ukraina. Det är bara att konstatera att EU kommer att vara beroende av kärnkraft och fossila bränslen en lång tid framöver. Allt annat är önskedrömmar.

För Jukka Ruusunen, generaldirektör på Fingrid som är Finlands motsvarighet till Svenska kraftnät, är Olkiluoto 3 en räddare i nöden. Som flera andra länder i Europa märker Finland att marginalerna krymper i elsystemet. För Finlands del beror det främst på att Ryssland kapat sin exportkabel, men också på att planerbar kärnkraft lagts ned i Sverige och Tyskland. Om Olkiluoto 3 driftsätts enligt plan kommer det sannolikt att rädda Finland i vinter, har Jukka Ruusunen sagt.

Nu har Ulf Kristersson lovat att regeringen ska göra en nysatsning på kärnkraften. Samtidigt är Sverige illa rustat för det. Miljöpartiet och förre energiministern Kashayar Farmanbar (S) har inte missat en chans att räkna ut kärnkraften. Den är olönsam och att ingen vill investera i den, har det låtit.

Med denna kontext är Sverige sämre förberett att anta utmaningen. I en ny rapport av Svenskt Näringsliv konstaterar man att det finns ett antagande om att kärnkraften på sikt ska läggas ner i Sverige. Det betyder i sin tur att en rad processer måste återstartas, myndigheter ges uppdrag och så vidare för att få saker och ting på banan. Det kan ta tid.

I frågan kan man notera att även Greta Thunberg nu har kommit ut som kärnkraftskramare. I en tysk tv-kanal konstaterade hon att det är en väldigt dålig idé att fokusera på kol när det finns kärnkraft, och att det är ett misstag att lägga ned idag existerande reaktorer. Återstår att se om även Miljöpartiet orkar se verkligheten i vitögat och byta kurs. (SNB)

Martin Berg

Bevakar energi- och näringslivsfrågor

Artikeltaggar

ElEnergiEUFinlandGreta ThunbergJukka RuusunenKärnkraftKhashayar FarmanbarKolkraftMartin BergMiljöMiljöpartietOlkiluotoOskarshamns kärnkraftverkRinghalsSigneratSocialdemokraternaSvenskt NäringslivTysklandUlf Kristersson