Hoppa till huvudinnehållet

Fler blir sjuka – rusning för att vaccinera sig

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Allt fler vill vaccinera sig mot influensa och covid-19.
Allt fler vill vaccinera sig mot influensa och covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet fall av covid-19 ökar i länet. Nu ökar också intresset för att vaccinera sig – både mot covid och säsongsinfluensa.

– Vi ser en ökning i bokningstrycket, säger Birgitta Sahlström, verksamhetschef för vaccinationsmottagningarna i Region Värmland.

Många värmlänningar är sjuka och antalet bekräftade covidfall dubblerades mellan förrförra och förra veckan. RS-virus och förkylningsvirus cirkulerar också och länet har även bekräftade influensafall.

Men hur ser det ut med vaccinationsviljan?

Tre av fyra värmlänningar som är 65 år eller äldre har tagit alla rekommenderade doser vaccin mot covid-19, enligt Birgitta Sahlström, verksamhetschef för vaccinationsmottagningarna i Region Värmland.

– Vi ser att siffrorna har gått ner om man jämför med tidigare doser. Men vi ligger bra till och de som löper störst risk har vi bra siffror på, säger hon.

Fler bokar covid-spruta

Däremot är det färre av de i åldrarna 18–64 som tagit alla doser de kan. Det beror troligen på att påfyllnadsdosen inte är rekommenderad för den gruppen.

Men nu är det allt fler som vill vaccinera sig. Den här veckan har det rört på sig ordentligt.

– Vi ser att de bokar sig och det tror jag beror på att det är otroligt många som är sjuka nu, så jag tror vi kommer att få se att fler vaccinerar sig även i de yngre åldrarna.

Men fortfarande är det 17 500 värmlänningar från 18 år som inte har tagit en enda vaccindos mot covid-19.

Ökat intresse

När det gäller vaccin mot influensa är det oklart hur stor andel av de som rekommenderas att ta sprutan som har gjort det.

– Det är inte för sent att vaccinera sig och det är fortfarande så att vi har en del som behöver bli vaccinerade.

I vissa fall har man fått skjuta upp vaccinationerna mot influensa på särskilda boenden för att de boende är sjuka i något annat och att man måste vänta på att de ska bli friska igen.

Det kan bli en tuff influensasäsong. Hur många behöver vaccinera sig?

– Det som är viktigt är att vi har en så hög vaccinationstäckning som möjligt bland dem som rekommenderas, de som är över 65 år och personer i riskgrupp. Vi vill upp till ungefär 85 till 90 procent som vi hade förra året, eller högre. Det är också viktigt att vård- och omsorgspersonal vaccinerar sig.

För de personer som rekommenderas vaccination är det kostnadsfritt, övriga får betala runt 270 kronor för sprutan.

Artikeltaggar

Birgitta SahlströmCoronavirusetCoronavirusetRegion VärmlandVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.