Hoppa till huvudinnehållet

Bebisen Wilton vårdades i flera dygn: ”Nu vet jag hur illa det kan bli”

Publicerad:
Wilton, fyra månader, drabbades av RS-virus.

RS-viruset sprider sig som en löpeld i Värmland. Wilton, då fyra månader gammal, vårdades flera dygn på sjukhus:

– Det är först efteråt jag reflekterat över hur dålig han faktiskt var, säger mamma Josefin Johannesson, 33

Plötsligt, en onsdag i november, började Wilton hosta – rejält:

– Vi fick till och med lyfta upp honom ur babyskyddet när vi var ute och åkte bil, säger Josefin Johannesson som tidigare intervjuats av P4 Värmland.

Med två större syskon hemma hade han under sina första fyra månader i livet varit lite förkyld från och till, men det här var något annat.

Kvällen därpå hade han feber och efter kontakt med 1177 blev det ett besök på vårdcentralen och vidare till akuten.

– De gjorde bedömningen att han hade förkylningsastma och vi fick inhalatorer utskrivna. De funkade till att börja med, men både jag och min man tyckte ändå inte att det kändes riktigt bra.

Wilton blev snabbt sämre och efter flera kontakter med vården beslutades det att han skulle läggas in.
Wilton blev snabbt sämre och efter flera kontakter med vården beslutades det att han skulle läggas in. Foto: Privat

Blev inlagd

Efter ny kontakt med 1177, som uppmanade föräldrarna ”att gå på er känsla”, åkte de in igen.

– Då var Wilton ganska dålig, även om han syresatte sig bra. Vi blev inlagda och det togs ett RS-prov, vilket endast görs om de läggs in, säger Josefin Johannesson.

RS-virus

Nästan alla barn får en RS-virusinfektion under sina första två år. För de flesta är sjukdomen lindrig, men vissa kan bli allvarligt sjuka.

Infektionen brukar börja som en förkylning. RS-viruset orsakar infektioner i luftvägarna. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär av sjukdomen.

Läs mer på 1177.

Källa: 1177-vårdguiden.

Wilton fick inhalationer och syrgas för att underlätta andningen.

– Han höll sig ganska bra i syresättning, men den sjönk när han sov. Först fick han en lågflödesgrimma, men senare bestämde de sig för en högflödesgrimma för att han skulle få in mer luft.

Personalen på barnavdelningen pratade också om att sätta sond:

– Men vi klarade med nöd och näppe att få i honom tillräckligt ändå. Eftersom han inte riktigt orkade äta fick vi försöka ge honom oftare och mindre mängd i taget, säger Josefin Johannesson.

– Han hade feber till och från, var slemmig och det lät som att han hade ont i halsen. När man är så liten orkar ju inte musklerna få upp slemmet. Men vi hade tur att han ändå var såpass gammal som fyra månader, hade han varit någon månad yngre hade han säkert varit mycket sämre.

Vändningen

Först på onsdagen fick Wilton lämna sjukhuset. Då hade Josefin Johannesson och hennes man sett tecken på att han började friskna till:

– Han började successivt bli sig själv igen, han började le och bli glad över att se oss. Framåt helgen var han sitt normala jag, men lite rosslig, och hostan har han kvar fortfarande. Men allmäntillståndet är ok och vi har varit på BVC som har tittat på honom.

RS-virus.
RS-virus.

Som NWT tidigare har skrivit är Värmland en av de mest drabbade regionerna när det gäller utbrott av RS-viruset och flera barn har redan vårdats på sjukhus, trots att det fortfarande är relativt tidigt på säsongen.

– Värmland var först ut. Det är ganska besvärligt nu. Vi är mitt i årets RS-epidemi, sa Staffan Skogar, barnläkare och verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin på CSK, till NWT i förra veckan.

Nu firar Wilton snart fem månader i livet och mamma Josefin känner stor tacksamhet över att det inte blev värre än vad det blev:

– Jag är så tacksam över sjukvården, att allt fungerade. Och egentligen är det först efteråt jag reflekterat över hur dålig han ändå var.

”Vet hur illa det kan bli”

Som trebarnsföräldrar har hon och maken erfarenhet av småbarnstiden och risken för RS-virus:

– Så kanske var vi lite övermodiga eftersom de andra barnen klarade sig såpass bra. Vi har inte haft med honom jättemycket ute på saker ändå, men kanske slappnar man av lite mer eftersom vi inte varit med om det.

– Men nu vet vi hur illa det kan bli. Jag tror det kan vara svårt att tänka sig att man hamnar där själv.

Här kan du följa hur smittspridningen av RS-virus ser ut i Värmland.

Artikeltaggar

BarnCentralsjukhuset i KarlstadRS-virusVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.