Hoppa till huvudinnehållet

Tomtar sprider julglädje på äldreboenden: ”Vi ställer aldrig in”

Publicerad:
Initiativtagaren Sigrid Lundmark tillsammans med Tord Sölvesson och Stefan Lundmark, Studieförbundet Bilda som också tillhör den stora skara som är med och sprider julstämning för äldre för tredje året i rad.
Initiativtagaren Sigrid Lundmark tillsammans med Tord Sölvesson och Stefan Lundmark, Studieförbundet Bilda som också tillhör den stora skara som är med och sprider julstämning för äldre för tredje året i rad. Foto: Pia Holmström

För tredje året i rad kommer musicerande tomtar med julklappar att sprida julstämning på äldreboenden i kommunen. Tidigare har tomtarna åkt Monica Z-tåget mellan äldreboenden och så var det tänkt även i år.

– Men nu har det kommit så mycket snö, så det går inte att ta tåget. Därför kommer vi att åka runt i bussar. För vi ställer aldrig in, de ska kunna lita på oss, säger initiativtagaren Sigrid Lundmark.

Sigrid Lundmark kom på idén med tomtebesök på äldreboenden under coronapandemin. På grund av restriktioner var alla tomtarna på utsidan och underhöll och lämnade kvar julklappar till de boende.

Nu när restriktionerna är borta är tomtarna välkomna in på äldreboendena för att förgylla med julmusik och sång.

– Men vi måste ändå vara försiktiga och hålla avstånd för pandemin är ju inte över, säger Sigrid Lundmark.

Stort engagemang

I år har det ideella engagemanget ökat än mer för tomtebesöken bland kommuninvånarna.

– Jag har aldrig varit med om ett så otroligt engagemang. Många har skänkt julklappar och pengar, både privatpersoner, föreningar och företag, säger hon.

För Sigrid Lundmark är det viktigt att även kunna dela ut julklappar och hon minns äldre som tidigare år rörts till tårar när de fått en julgåva.

– Många äldre får inga julklappar eller har anhöriga. Alla äldre på boendena kommer att få julklappar och blir det över, så skänker vi till Hemtjänsten att dela ut, säger hon.

Vid lunchtid på fredag avgår två bussar fyllda med tomtar från gamla järnvägsstationen i Hagfors.

Därefter åker tomtarna vidare till de äldre på Skogvaktaren. Där underhåller också Andreas Rajj Rajj Larsson. Därefter står äldreboendet Sättragården på tur, där underhåller också Tord Sölvesson.

– Sedan gör vi en raid på torget och hoppar ur bussen. Därefter åker vi till Åsen och tomtar, säger hon.

”Som en tomtesaga”

I Råda är det Råda IK som arrangerar tomtebesöket på äldreboendet Häggården på fredag.

– De kommer med hästar , traktor och kärra med julgran på och spelar musik. Det är som en tomtesaga. På plats spelar och sjunger Marita och Olle Ljungström, säger hon.

Äldrekooperativet Hyttgården i Sunnemo får också tomtebesök på fredag eftermiddag, där underhåller Sundströms orkester.

På Bellmansgården i Ekskärad är det PRO i Ekshärad som ordnar tomtearrangemanget och det blir på måndag klockan 14.

– Vi måste se till att ha roligt, trots att det är krig i världen och visa att vi bryr oss om varann, säger Sigrid Lundmark.

Tomtar på tåg ordnar julfirande med julmusik och julklappar för äldre

Artikeltaggar

CoronavirusetHagforsHäggårdenJulMusikPRORådaRåda IKSättragårdenSigrid LundmarkSunnemoTomtarVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.