Hoppa till huvudinnehållet

Så fördelas idrottens sista pandemistöd

Publicerad:
Riksidrottsförbundet känner oro för barn- och ungdomsidrotten i coronapandemins spår. Arkivbild.
Riksidrottsförbundet känner oro för barn- och ungdomsidrotten i coronapandemins spår. Arkivbild. Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

Elitidrotten får 75 miljoner kronor när Riksidrottsstyrelsen fördelar de sista 500 miljonerna av det statliga pandemistödet. Merparten går, precis som tidigare, till specialidrottsförbunden.

Pengarna är viktiga men problemen är långtifrån över, poängterar Riksidrottsförbundet (RF) i ett pressmeddelande. RF pekar på att många idrottsföreningar har ekonomiska svårigheter efter coronapandemin, samtidigt som de lider brist på ledare, domare och funktionärer.

"I dagar av larm och kris kan det vara lätt hänt att pandemin känns avlägsen. Men sviterna som den skapade är fortfarande högst närvarande och kommer att vara det under lång tid. Pandemin var en hård smäll för idrottsföreningarna, både verksamhetsmässigt och ekonomiskt. Marginalerna är redan små när vi nu har elpriser som stiger snabbt och en allmän kostnadsökning i samhället. I förlängningen finns en överhängande risk att det går ut över barn och ungas idrottande och det är en utveckling ingen vill se", säger RF:S ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Sammanlagt har svensk idrott tilldelats drygt 1,6 miljarder kronor för att kunna återstarta verksamheten efter pandemin. Av dessa har 1‚29 miljarder gått till specialidrottsförbunden, med omkring 300 miljoner öronmärkta till landets föreningar.

Artikeltaggar

Björn ErikssonCoronavirusetRiksidrottsförbundetSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.