Hoppa till huvudinnehållet

Hockeyprofilernas kravbild: ”Du ska göra ditt bästa – annars spelar du inte i Karlstad”

Publicerad:
Hockeyprofilerna Andreas ”Sälen” Svensson, Peter Nordström och Andreas ”Karlan” Karlsson har satt sin prägel på Karlstad IBF. Foto: Tommy Andersson

Inga krusiduller och inget lallande – i nya Karlstad IBF är det bara hårt jobb som gäller.

Här berättar Peter Nordström om kravbilden som plockades från hockeyn och nu format hans gäng från grunden.

– Det är inte okej att vara okej. Du ska göra ditt bästa, annars spelar du inte i Karlstad innebandy. Så enkelt är det, säger han.

Nyheten om att hockeyprofilerna Peter Nordström, Andreas ”Sälen” Svensson och Andreas ”Karlan” Karlsson tar över Karlstad IBF slog ner som en bomb.

”Det är ett djärvt grepp. Ett förbannat coolt grepp. Jag gillar det skarpt”, skrev NWT-sportens Mikael Adamsson.

Och visst var det djärvt.

Karlstad trampade ny mark med denna lösning och den föll inte i god jord hos alla.

Men trots avhopp och gnissel var laget snubblande nära att nå SSL redan under den Nordström-ledda tränarstabens debutsäsong.

Och nu – med ungefär halva serien spelad – ser det ut som Karlstad blir att räkna med även i år.

– Vi har fått en väldigt bra start. Det är väl egentligen bara Partille borta (uddamålsförlust) som vi är missnöjda med. Annars har arbetsinsatsen varit hundraprocentig varje gång, säger Peter Nordström.

Just arbetsinsatsen trycker han på återkommande ofta.

Det är den som ledarstaben värderar allra högst – en kravbild som är direkt hämtad från hockeyn.

– Vi kräver att du ska tömma dig varje träning, göra allt för att vara förberedd för match. Då går det inte att lalla runt i 60-70 procent på träningarna. Det är inte okej att vara okej. Du ska göra ditt bästa, annars spelar du inte i Karlstad innebandy. Så enkelt är det, säger Nordström.

Var det si och så med den biten innan ni tog över?

– Av det man har hört och sett på andra håll så är det stor skillnad jämfört med hockeyn. Där tränar man mycket mer på matchlika situationer och tävlingsmomenten är betydligt fler.

Hur var reaktionen bland killarna när ni kom med er nya kravbild?

– De flesta älskade det! Nu är det till och med så att de blir arga om de inte får tävla. Om man försöker dra ner på tempot för att fokusera på en särskild sak med vissa övningar har de faktiskt svårt att hålla sig i skinnet. Nu går de på träning för att bli helt slut. Har du den inställningen är det också klart att du blir bättre.

För egen del då, hur har omställningen från hockeyn till innebandyn varit?

– Inga problem alls. Det är så himla mycket liknelser med hockeyn att man knappt tror att det är sant – och killarna är superseriösa, vilket är allra viktigast. Annars hade det inte varit intressant.

Peter Nordström-ledda tränarstaben är inne på sin andra säsong i Karlstad IBF.
Peter Nordström-ledda tränarstaben är inne på sin andra säsong i Karlstad IBF. Foto: Peter Bäcker

”Något vi gör tillsammans”

Utöver attitydförändringen till träning finns här inget utrymme för enmansshow.

Enligt deras filosofi är det styrkan inom kollektivet som föder framgång.

– Det här är något vi gör tillsammans. Vi ska driva varandra och alla ska få chansen att bli så bra som möjligt. Det är viktigt att vi hjälps åt för att nå vår målsättning.

I det arbetet ställs höga krav på de äldre spelarna.

– Om inte de unnar och hjälper de yngre i deras utveckling så stagnerar näringskedjan i sporten. Vi pratar väldigt mycket med dem om just det – och de är faktiskt helt underbara mot de yngre. Det är en fantastiskt grupp vi har att göra med.

Peter Nordström berättar att det är en stimulerande miljö att arbeta i och att klimatet smittar av sig. Han nämner Daniel Ed och Isak Wessman från fjolårets trupp som exempel.

– De spelade inte många minuter under slutspelet men jäklar vilka pådrivare och lagspelare de var. Jag har knappt sett maken till så underbara personer. Deras energi gav gruppen jättemycket och sådant är minst lika viktigt som att stå och göra 40 mål i ett lag.

Rakare – och enklare

Utöver ovan nämnda har hockeyprofilerna även varit och petat i de taktiska bitarna.

I alla fall till viss del.

– Vi har bara försökt förenkla allting. Få laget till att spela rakare och ta bollen till målområdet så många gånger som möjligt. Det är trots allt där målen görs. Sedan, om man tappar bollen, ska man koppla på direkt och göra allt för att vinna tillbaka den. Ingen får stå och peka ut med armarna, hänga med huvudet eller gnälla. Alla måste göra rätt för sig i spelet utan boll också.

Peter Nordström tillägger:

– Det är inte ”golvzorros” och snygga mål som avgör om man är bra eller inte. För oss är attityden viktigast. Jobbar vi hårdare än de andra skapar vi bra förutsättningar till att vinna matchen.

Simon Sjögren lyfts fram som en av många föredömen i Karlstad IBF-trupp.
Simon Sjögren lyfts fram som en av många föredömen i Karlstad IBF-trupp. Foto: HP Skoglund

I skrivande stund är Karlstad tvåa i den södra allsvenskan – två poäng bakom serieledande Warberg som har en match mer spelad.

– Vi har kanske inte seriens mest talangfulla lag men vi har superkraften i att kunna tömma våra kroppar varje träning och match. Och vi ligger inte där vi ligger för att vi har tur. Vi ligger där vi ligger för att killarna i laget verkligen vill det här och för att de förstår vad som gäller.

Personligen då, trivs du som innebandytränare?

– Absolut! Men med det här gänget hade det varit lika roligt även om det hade handlat om hockey eller fotboll.

Ser du dig själv bli kvar inom innebandyn framöver?

– Oj, jag är dag för dag så. Vi har sagt att vi ska göra allt vi kan för att hjälpa Karlstad innebandyn och innebandy-Värmland med vår filosofi. Om föreningen sedan vill gå andra vägar i fortsättningen så är det så.

Klart är i alla fall att SSL-jagande Karlstad IBF härnäst gästar tabellnian Lerum på lördag.

Artikeltaggar

Allsvenskan södraAndreas KarlssonAndreas SvenssonInnebandyKarlstad IBFKarlstad IBF HerrPeter NordströmSSL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.