Hoppa till huvudinnehållet

Varm vänskap och lagom läskigt mörker i Mariebergsskogens nya sagoskog

Publicerad:
Konstnärerna Kerstin Wessberg och Annika Eriksdotter har skapat en saga med bilder, texter och skulpturer, som nu visas på Naturum i Mariebergsskogen.
Konstnärerna Kerstin Wessberg och Annika Eriksdotter har skapat en saga med bilder, texter och skulpturer, som nu visas på Naturum i Mariebergsskogen. Foto: Lena Richardson

En sagoskog har vuxit upp i Mariebergsskogens Naturum.

Det är konstnärskollegorna Annika Eriksdotter och Kerstin Wessberg som släpper in drömmar och längtan i sagans skog.

En fågel och en räv möts och det slutar inte med att räven får ett fjäderfä till middag, även om det är en saga med både mörka och ljusa inslag som konstnärerna skapat.

”Drömmar och längtan i sagans skog” heter utställningen de gjort tillsammans och som nu finns på Naturum. Den består av stora målningar med texter längs väggarna, men också fristående målningar och skulpturer.

Ett kliv in i sagoboken

– Det här är en mix mellan ett konstverk, en saga och en seriebok, säger Kerstin Wessberg.

– Och att det är det här stora formatet är för att man ska känna att man är en del av berättelsen, säger Annika Eriksdotter.

Extra tydligt blir detta nu på lördag, den 17 december, för då bjuder de in till en sagostund i sagans skog, med start klockan 11.

Utställningen finns kvar på Naturum till den 22 januari.
Utställningen finns kvar på Naturum till den 22 januari. Foto: Lena Richardson

Att besöka utställningsrummet blir litegrann som att kliva rakt in i en sagobok. Den som vågar ta det klivet får uppleva många känslor längs väg(g)en, när en liten fågel ger sig ut på jakt genom skogen efter ett förlorat ägg.

– Vi vill att man ska kunna identifiera sig med det här. Det kan vara känslor vi alla har. Att vi känner oss ensamma, eller som fågeln som tappat bort sitt ägg och känner oro, säger Annika Eriksdotter.

Det ser mörkt ut här och var:

– Det ska vara lite läskigt i mitten, säger Kerstin Wessberg.

Ensam är inte starkast

Som helhet blir det framför allt en berättelse om vänskap.

– Det är väl den här urgamla idén om att ensam är man inte starkast. Får man hjälp av någon är det lättare att komma över problemen och svårigheterna och bägge växer på kuppen, säger Kerstin Wessberg.

Kerstin Wessberg och Annika Eriksdotter har känt varandra länge, men det är första gången de skapar ett projekt av det här slaget tillsammans.
Kerstin Wessberg och Annika Eriksdotter har känt varandra länge, men det är första gången de skapar ett projekt av det här slaget tillsammans. Foto: Lena Richardson

Deras egen vänskap har långa rötter. De har känt varandra i många år, bollar gärna konstnärskapets utmaningar med varandra och har även ställt ut ihop förut, men det här är första gången de arbetar tillsammans i ett projekt av det här slaget.

– Vi startade med en idé att hitta en gemensam form för våra konstnärskap, något vi bägge kunde bo i, säger Kerstin Wessberg.

En fågel i sitt trygga bo. Annika Eriksdotter skapar textilskulpturerna med inbjudande garnmossa.
En fågel i sitt trygga bo. Annika Eriksdotter skapar textilskulpturerna med inbjudande garnmossa. Foto: Lena Richardson

Sagan växte fram

Formen de landade i var en saga och berättelsen växte fram i samtal mellan dem. Kerstin har målat och Annika har skapat skulpturerna, men de har utbytt många tankar och idéer under arbetets gång.

Resultatet blev en innehållsrik utställning på en plats som besöks av många barn.

Sagan handlar om en räv och en fågel som tar sig genom en läskig skog tillsammans.
Sagan handlar om en räv och en fågel som tar sig genom en läskig skog tillsammans. Foto: Lena Richardson

– Vi jobbar båda med barn och unga, jag som skolkonstnär och du som konstpedagog, men jag skulle vilja säga att det här också är till vuxna. Man kan se tillsammans; om barnet inte kan läsa kan man gå med och prata, säger Annika Eriksdotter.

Visas till 22 januari

Utställningen på Naturrum pågår över helgerna, ända fram till den 22 januari.

Därefter kommer den att plockas ner, för att ganska snart skickas vidare. I april ska de visa den i Väsby.

– Och sen har vi pratat om att vi skulle gärna vilja utveckla det här till en sagobok eller en film, säger Kerstin Wessberg.

– Vi är inte klara! säger Annika Eriksdotter.

Det finns funderingar på att fortsätta sagoprojektet med att också göra en bok eller en film.
Det finns funderingar på att fortsätta sagoprojektet med att också göra en bok eller en film. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Annika EriksdotterBarnBerättelserKarlstadKerstin WessbergKonstMariebergsskogenNöje/KulturSamhälleSkulpturerUtställningarVänskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.