Hoppa till huvudinnehållet

Jobbade och vabbade samtidigt – döms för bidragsbrott

Publicerad:
En man i Filipstad förstod inte att han skulle vara hemma med barnet när han vabbade. (Genrebild)
En man i Filipstad förstod inte att han skulle vara hemma med barnet när han vabbade. (Genrebild) Foto: Daniel Reinhardt

En man i Filipstad förstod inte att han skulle vara hemma med barnet när han vabbade – så han lämnade barnet på förskolan, sökte ersättning för VAB och gick till jobbet.

Samtidigt som mannen lämnade sitt barn på förskolan och gick till jobbet så ansökte han om ersättning för vård av barn, så kallad VAB, och fick utbetalat 20 759 kronor.

De felaktiga utbetalningarna skedde under 2017. Nu har mannen dömts till dagsböter.

Orsaken bakom den felaktiga informationen säger mannen själv bero på språkförbistring och att han helt enkelt inte förstod att ersättningen för vård av barn är sammankopplad med förlust av jobb.

Han uppger i förhör att han trodde att ersättningen helt enkelt var till hjälp för ens barn.

Nekade till brott

Mannen har betalat tillbaka de felaktiga ersättningarna. Han nekade till brott då han enligt egen utsago saknade uppsåt att begå fel.

Han döms till 100 dagsböter om 50 kronor, totalt 5 000 kronor.

Tingsrätten anser att han väl visste vad han ansökte om och att man inte bör fylla i en ansökning man inte förstår och sedan på heder och samvete intyga att man har förstått.

Artikeltaggar

BidragsbrottBrottBrott, lag och rättDagsböterFilipstadVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.