Hoppa till huvudinnehållet

Efter presentkortshaveriet – här är Region Värmlands julklappsbesked

Publicerad:
500 kronor är maxbeloppet för julgåvor till de anställda i Region Värmland.
500 kronor är maxbeloppet för julgåvor till de anställda i Region Värmland. Foto: Fredrik Karlsson

Förra årets extra gåva ledde till ett domstolsärende som fortfarande inte är avgjort.

I år går Region Värmland tillbaka till det normala.

Högst 500 kronor per medarbetare satsas på julgåvor och julbord.

Förra hösten fick alla anställda i Region Värmland – ungefär 8 000 personer – var sitt presentkort på 2 000 kronor för att visa uppskattning för deras arbete under pandemin.

Skatteverket hade tillfälligt ändrat reglerna, vilket gjorde det möjligt att ge så stora gåvor skattefritt.

Men i våras kom Konkurrensverket med kritik mot regionen, eftersom inköpen av presentkorten – till ett totalt värde av knappt 18 miljoner kronor – inte hade upphandlats.

Konkurrensverket vill att regionen ska betala en straffavgift på knappt 1,3 miljoner kronor. Ärendet ligger hos förvaltningsrätten och har ännu inte avgjorts.

I år blir det ingen extra gåva till regionens anställda. Det meddelar HR-direktören Josefine Ståhlberg via Region Värmlands presstjänst.

När det gäller julgåvor är riktlinjen högst 500 kronor per person, inklusive moms. Om julgåva och julbord ges gäller totalsumman 500 kronor. Men vid julbord får arbetsgivaren bjuda på kringarrangemang för högst 300 kronor per person.

Enligt Skatteverket är julgåvor skattefria upp till just 500 kronor.

Här är kommunernas julgåvor till de anställdaDetta ger kända värmländska företagen sina anställda i julgåvaKonkurrensverket anser att regionen gjorde fel – kan få böta stort beloppMiljonregnet: Region Värmlands anställda får pandemigåvaRegionens presentkort gäller bara i 7 av 16 kommuner: ”Så brett som möjligt”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareEkonomiGåvorKonkurrensverketMomsRegion VärmlandSkatteverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.