Hoppa till huvudinnehållet

Blandade reaktioner på debattartikel om kärnkraft: ”Väcker många känslor”

Publicerad:
Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet.
Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet. Foto: Håkan Strandman

”Vem lade egentligen ner kärnkraften?”

Så lyder rubriken i en välläst debattartikel som NWT publicerade under måndagen.

Reaktionerna har enligt författaren varit många och blandade.

– Jag har fått ganska mycket hatmejl, och annat också. Det är laddat med kärnkraft, säger han.

En debattartikel undertecknad Fredrik Wikström, professor i miljö- och energisystem på Karlstads universitet, har fått stor spridning de senaste dagarna.

Enligt skribenten själv har responsen överlag varit mycket positiv.

– Jag har fått jättemycket mejl från folk som uppskattar sakligheten i inlägget, säger Fredrik Wikström.

Debattartikeln består av en faktagranskning, gällande påståendet att Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle vara ansvariga för avvecklingen av ett flertal kärnkraftsreaktorer – något som vid ett flertal tillfällen har hävdats av M, KD och SD.

– Högerpartierna i valrörelsen har utmålat en bild, och det är många som kopplat sina höga elpriser till att ”oj det är sossarna som är skyldiga”.

Han fortsätter:

– Mitt syfte var att försöka få fram mer saklighet i det hela. Och det tillhör mitt yrke att hålla lite koll, så jag har läst in mig för att ta reda på sanningen i alla dessa påståenden, dels för att kunna svara för både studenter och kollegor och dels för att kunna berätta hur det faktiskt ligger till. Jag har försökt reda ut om det går att ha olika utsagor, vad som är rimligt och så vidare.

Kärnkraftens vara eller icke vara har varit ett omdebatterat ämne under en lång tid.

– Överlag har otroligt mycket i samhällsdebatten handlat om kärnkraften, den har varit enormt polariserande ända sedan folkomröstningen och sedan blommat upp i omgångar. Det är lite som att kärnkraften är antingen djävulen på jorden eller räddningen och frälsaren.

”Fått en del hat”

Sedan debattartikeln publicerades i NWT har Fredrik Wikström fått hantera ett stort antal samtal och mejl.

– 90 procent av reaktionerna har varit positiva, men frågan väcker många känslor, det kan man helt klart säga. Jag har även fått en del hat, och ett hotmejl som jag anmält till vår säkerhetschef.

Hur kändes det?

– Jag tog inte så hårt på det, även om det var obehagligt. Men det är ett stort problem att vissa forskare överväger att sluta vara i debatten, för att man får så mycket hot.

Vem lade egentligen ner kärnkraften?

Artikeltaggar

DebatterFolkomröstningarFredrik WikströmKarlstads universitetKärnkraftMiljöPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.