Hoppa till huvudinnehållet

Oro i teaterbranschen luftades på Västanå: ”Rimliga villkor måste säkerställas”

Publicerad:
Leif Stinnerbom och kollegorna på Västanå teater hade besök från länsteatrar över hela Sverige. Då blev det många diskussioner om läget i branschen efter pandemin.
Leif Stinnerbom och kollegorna på Västanå teater hade besök från länsteatrar över hela Sverige. Då blev det många diskussioner om läget i branschen efter pandemin. Foto: Håkan Larsson

Över 20 länsteatrar var representerade på en tredagarsträff på Västanå teater i Rottneros, Sunne.

Budskapet från Teatersverige är tydligt.

”Rimliga ekonomiska villkor och kompetensförsörjning behöver säkerställas, för vi vet att scenkonst skapar friska samhällen!”

Så skriver länsteatrarna i ett gemensamt uttalande, efter tre dagar av samtal i teaterladan om scenkonstens roll och villkor i en tid av stor oro och osäkerhet.

– Det är viktigt att få träffas och prata om det här, säger Peter Franke, som är styrelseordförande för Västanå teater.

Länsteatrarna har två mötena årligen av det här slaget, ett på våren och ett på hösten.

– Både teaterchefer och konstnärliga ledare, men också politiker från styrelserna är med. Det brukar alltid vara intressanta möten, säger Leif Stinnerbom, konstnärlig ledare och teaterchef på Västanå.

Jag tror inte man ska underskatta det här med vad pandemin gjort för folks vanor, vad det gäller att gå ut både på teater och musik. Det krävs mycket jobb för att komma tillbaka till hur det var innan och helst också öka publikantalet.
Leif Stinnerbom

Att döma av diskussionerna ni haft de här dagarna: hur är läget i Teatersverige nu efter pandemin, har publiken hittat tillbaka?

– Det är väldigt olika. Det verkar vara särskilt i storstäderna som publiken tappat bort det här med att gå på teater och i resten av landet varierar det mycket. Jag tror inte man ska underskatta det här med vad pandemin gjort för folks vanor, vad det gäller att gå ut både på teater och musik. Det krävs mycket jobb för att komma tillbaka till hur det var innan och helst också öka publikantalet, säger Leif Stinnerbom.

– I Stockholm har det varit svårt att få folk att komma tillbaka, men på Västanå verkar det ha varit ett uppdämt behov. När vi ställde in Körkarlen 2020 var det ingen som ville ha pengarna tillbaka, alla sa ”vi kommer när det blir av”.

2022 års sommarföreställning på Västanå teater var en jubileumsföreställning med premiär på midsommardagen. Marika Lindström spelade huvudrollen som självaste Selma Lagerlöf.
2022 års sommarföreställning på Västanå teater var en jubileumsföreställning med premiär på midsommardagen. Marika Lindström spelade huvudrollen som självaste Selma Lagerlöf. Foto: Lena Richardson

För Västanå har också återkomsten blivit lyckad.

– Vi klarade oss genom pandemin väldigt bra mycket tack vare att vi fick stöd från regionen. Vi har till och med fått högre stöd och det är väldigt glädjande. I somras var det jättesuccé och nu är det lapp på luckan med Västanå jul. Vi kommer upp i uppemot 30 000 besökare under året: 27 000 i somras och 3000 nästan i december, säger Peter Franke.

Hårdnande klimat

Just nu är höga elpriser och risk för höjda hyror en orosfaktor för många teatrar.

– Jag är full av tillförsikt att det ska bli mycket folk i sommar igen. Jag är inte bekymrad för att det ska bli ekonomisk kris, men orosmoln finns det ju, säger Peter Franke.

Snarare än elpriserna framhåller han andra orosmoment:

– Oron finns också för den politiska styrningen. I några fall har man fått ett helt nytt styre och det finns till och med uttalade hot mot hela teatern.

Peter Franke är ordförande i Västanå teaters styrelse.
Peter Franke är ordförande i Västanå teaters styrelse. Foto: Sanna Emanuelsson

I uttalandet varnar teatrarna för att samhällsklimatet hårdnar och för politik ”som ser fria kulturuttryck som ett hot”.

”I kölvattnet av detta smyger sig risken för självcensur allt närmare, gränser förflyttas och nya villkor sätts upp som begränsar så väl kulturens frihet som yttrandefriheten och är ett direkt hot mot demokratin.”

Livsglädjens krafter

Teatern är extra viktig i just dessa tider, anser undertecknarna och avslutar sitt uttalande med en programförklaring:

”Teatern och andra scenkonstverksamheter är institutioner resta åt livsglädjens, bildningens och livsfördjupandets krafter. Deras verksamhet är en viktig del i ett öppet inkluderande och demokratiskt samhälle. I denna övertygelse står länsteatrarna solidariskt tillsammans."

Exceptionellt år på Västanå fångas i färsk fotobok: ”Måste starta med en smäll”Västanå tar paus från Selma: Nu avslöjar Leif Stinnerbom nästa sommarsatsningExtra stödpengar till kulturen – här landar de i Värmland
Fakta

De skrev under

Uttalandet är undertecknat av Byteatern Kalmar Länsteater, Dalateatern, Folkteatern Gävleborg, Folkteatern Göteborg, Giron Sámi Teáhter, Estrad Norr, Länsteatern på Gotland, Norrbottensteatern /Ung Scen Norr, Oktoberteatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Regionteater Väst, Kulturhuset SPIRA - Smålands Musik & Teater, Scenkonst Sörmland, Scenkonst Västernorrland, Teater Västernorrland, Norrdans, Teater Halland, ung scen/öst, Västmanlands Teater, Västanå Teater , Västerbottensteatern /UngHästen, Örebro Teater, Östgötateatern.

Artikeltaggar

Leif StinnerbomPolitikRegion VärmlandRottnerosSamhälleScenkonstSunneTeaterVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.