Hoppa till huvudinnehållet

Lucia provocerar fortfarande

Publicerad:
NWT Ledarredaktion
henrik.l.barva@nwt.se
Sankta Lucia var ett kristet helgon.
Sankta Lucia var ett kristet helgon. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Vårt traditionsenliga luciafirande fortsätter att provocera. Snart är den förmenta provokationen, och debatten om den, lika traditionsenlig som luciatågen i sig. Icke desto mindre är det historielöst, för att inte tala om respektlöst. För vem blir egentligen upprörd på riktigt?

Att göra luciatågen könsneutrala och fria från religiösa inslag verkar just nu vara en trend. Detta för att fler skall kunna känna sig inkluderade, hävdas det. Experter försvarar trenden och hänvisar helt riktigt till att lussefirandet sett olika ut i olika tider. I traditionen läggs ju lager på lager av kristna, hedniska och moderna seder.

Men att det just är Lucias könstillhörighet och religion som provocerar nutidsmänniskan stämmer till eftertanke. Det visar hur aktuell Lucialegenden är.

För i alla virrvarr av traditioner som kopplats till Lussefirandet finns ju en kärna i legenden om den unga kvinnan Lucia från Syrakusa. Hon sägs ha levt på 300-talet då kristna fortfarande förföljdes i den romerska världen. För att kunna följa sitt samvete och leva som kristen var Lucia tvungen att försöka undvika ett arrangerat äktenskap. Hennes vägran att underordna sig maktstrukturerna runt omkring henne ledde till att hon trakasserades och till slut dödades.

Det må vara en legend men scenariot borde inte kännas helt otroligt för oss som lever i nådens år 2022. Att unga kvinnor skall få göra sina egna livsval uppfattas ju fortfarande på många håll i världen som oerhört provocerande. Ett aktuellt exempel är förstås Iran där unga kvinnor just nu leder vad som ser ut att vara en revolution. Men att kvinnor förtrycks och förvägras att göra sina egna livsval är fortfarande normen i många delar av världen.

Förföljelse av kristna är tyvärr heller inget som bara skedde under antiken. Organisationen Open Doors kommer varje år med rapporten World Watch List. Enligt den lever i dag runt 250 miljoner kristna i samhällen där det kan vara farligt att bekänna kristen tro, vilket gör kristna till den mest förföljda religiösa gruppen i världen.

Våldet och förtrycket mot kristna har dessutom ökat de senaste åren. För en stor del av ökningen står islamistiska grupper i Mellanöstern och Afrika. Men det sker också en ökad förföljelse av kristna genom statlig kontroll i till exempel Kina.

När det gäller förföljelsen av kristna i Mellanöstern kan man notera att det just är unga kvinnor som ofta utsätts. Kidnappningar och våldtäkter är ett vanligt vapen för att tvinga de kristna på flykt. Muslimska lagar i till exempel Pakistan gör kristna kvinnor rättslösa i konflikter med majoritetssamhället.

För oss i Sverige är det lätt att glömma att världen ser ut så här. Vi har glömt att kristendomen ofta har spridits som en underifrån-rörelse och att de kristna budskapen om jämlikhet nästan alltid har uppfattats som oerhört radikala och omstörtande. Inte sällan har det varit kvinnor som burit fram den kristna tron.

Försöken att försöka göra Lucia icke-religiös och utan könstillhörighet påminner oss om den här historien. Det centrala i Luciamyten – att hon är kvinna och kristen – provocerar fortfarande efter snart 2 000 år.

Artikeltaggar

Etik och religionHistoriaIranIslamKinaKristendomLedareLuciaMellanösternPakistanTraditioner