Hoppa till huvudinnehållet

Jättevilla till salu – med anknytning till drottning Silvias pappa

Publicerad:
Fastigheten på Solbacken 6 i Råda är till salu. Foto: Husfoto

En herrgårdsliknande villa i Råda är till salu för 2, 750 miljoner. Den har utsikt över Rådasjön och har 13 rum fördelat på 480 kvadratmeter.

– Det sägs att drottning Silvias far Walther Sommerlath hade tillgång till huset när jobbade för Uddeholmsbolaget. Jag skulle tro att han hade det som övernattningshus, säger mäklaren Martin Backlundh, Fastighetsbyrån Sunne.

Enligt Martin Backlundh är det Uddeholmsbolaget som byggde huset som stod klart 1918.

Drottning Silvias familj bodde i Brasilien mellan åren 1947- 1957. Hennes pappa Walther Sommerlath var vd för Uddeholmsbolagets brasilianska dotterbolag. Det är under denna tid som han ska ha haft tillgång till huset i Råda.

Huset har stora sällskapsytor.
Huset har stora sällskapsytor. Foto: Husfoto

Nuvarande ägare har ägt fastigheten sedan 2010.

– De bor i Strömstad och har hela tiden haft detta som sitt fritidshus, säger Martin Backlundh.

Flera rum har öppen spis
Flera rum har öppen spis

Parkliknande trädgård

Han tycker att fastigheten ändå lämpar sig allra bäst som ett permanentboende.

– Den är i bra skick med stora ytor och högt i tak. Det ligger fint med utsikt över sjön. Det har också en parkliknande trädgård på 13 000 kvadratmeter. Det skulle passa bra till en barnfamilj eller för en familj som vill bo i ett generationsboende.

Fastigheten kom ut till försäljning för en dryg vecka sedan och hittills har tre intressenter hört av sig.

– Det är så det är i de här tiderna. Det tar längre tid och det är färre spekulanter. Man får jobba längre för att få objekt sålda. Men det här är ett väldigt speciellt hus, så jag tror och hoppas att det här blir sålt fort, säger Martin Backlundh.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBrasilienDrottning SilviaFastigheterFastighetsbyrån SunneMäklareMartin BacklundhRådaVillorWalther Sommerlath

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.