Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningens film om humorlegendaren - bästa skämtet utspelar sig i Ekshärad

Publicerad:
Per Dahlberg kommer från Skoghall och bor sedan många år i Göteborg. Tidigare har han bland annat arbetat med "Jills veranda" och "Bingolotto". På 80-talet var han sångare i Karlstadsbandet Hollywood Indians.
Per Dahlberg kommer från Skoghall och bor sedan många år i Göteborg. Tidigare har han bland annat arbetat med "Jills veranda" och "Bingolotto". På 80-talet var han sångare i Karlstadsbandet Hollywood Indians. Foto: Johan Jörneman/SVT

Komikern Per Andersson beskriver honom som en timid punkare. Björn Ulvaeus skrattar så tårarna kommer när han återupptäcker busringningarna och Fredrik Lindström kan återge sina favoriter ord för ord.

Nu får komikern Kalle Sändare nytt liv i en dokumentärfilm av värmlänningen Per Dahlberg. Och det roligaste skämtet landar i Ekshärad.

Carl-Axel Thernberg var artigheten själv när han ringde upp intet ont anande intervjuoffer. Han blev berömd under namnet Kalle Sändare och medverkade i tv- och radioprogram från 60-talet fram till mitten av 90-talet. 22 skivor släppte han, alla fullmatade med busringningar där han tog sig an det svenska språket som en jazzmusiker tar sig an ett svängande solo.

– Kalle Sändare är gigantisk här i Göteborg, berättar Per Dahlberg som bytte Skoghall mot Västkusten för många år sedan.

Tillsammans med Stefan Livh har han gjort dokumentärfilmen "Kalle Sändare – Busringningens mästare" som nu visas i SVT.

– Det var många uttryck och ord som jag har hört genom åren vars ursprung föll på plats när jag bekantade mig med Kalles humor. Det är mycket som lever kvar i folkmun, fortsätter Per Dahlberg och börjar dra några av de mest kända replikerna från busringningarna, uppenbart biten av humorn.

– Mycket humor blir snabbt bedagad. Annan humor överlever och jag tycker att Kalles humor står sig väl. Jag har aldrig skrattat så mycket under en filminspelning som under den här. Jag har haft så mycket skratt-tårar i ögonen att jag inte kunnat se bilden!

En av de medverkande är Fredrik Lindström.
En av de medverkande är Fredrik Lindström. Foto: SVT

Han nämner hur Fredrik Lindström och Peter Apelgren – som medverkar i filmen – är så välbekanta med flera av busringningarna att de inte bara kan rabbla dem ord för ord, utan även kan förklara upplägget och taktiken i dem.

– Utan Kalle Sändare hade Lindström aldrig börjat busringa i "Hassan". Det är mycket som har sina rötter hos den lilla mannen som var en halvlyckad jazzbasist från Haga i Göteborg. Kalle var en man som kunde gå ut och köpa tidningen och vara borta i tre år. När han väl var hemma var han en snäll och god pappa. Han var också extremt allmänbildad och alltid artig han vägrade säga ord som bajs, kuk och fitta. När han i en ringning skulle lansera punkbandet Katten Skiter, var han tvungen att kalla bandet "Katten, det katten gör i lådan".

Kalle Sändare började med sina busringningar i slutet av 50-talet och fortsatte långt in på 90-talet. Han släppte 22 album och medverkade i otaliga tv-program.
Kalle Sändare började med sina busringningar i slutet av 50-talet och fortsatte långt in på 90-talet. Han släppte 22 album och medverkade i otaliga tv-program. Foto: SVT

Aftondans i Ekshärad

I filmen intervjuas bland annat Peter Apelgren, Maria Lundqvist, Björn Ulvaeus och rapparen Petter.

– Och så åkte vi till Värmland och Ekshärad och pratade med Gun Edvardsson på Wärdshuset Pilgrimen, säger Per Dahlberg med välbekant korthuggen dialekt.

Björn Ulvaeus skrattar åt Kalle Sändares rigning till Wärdshuset Pilgrimen i Ekshärad.
Björn Ulvaeus skrattar åt Kalle Sändares rigning till Wärdshuset Pilgrimen i Ekshärad. Foto: SVT

Anledningen till besöket i Ekshärad är en av Kalle Sändares mest uppskattade ringningar. Han ringer upp värdshuset för att stämma av några detaljer inför den stundande aftondansen. Måste man ha kavaj? Finns det parkering för cykeln? Frågorna och många och när han väl bestämmer sig för att boka bord för kvällen, ber han saktmodigt om ett bord i hallen. Frasen "ett bord i hallen" blev en klassiker och älskades av bland andra Björn och Benny i Abba som efter sin sista turné 1981 lät tillverka klockor till sina musiker där siffrorna på urtavlan bytts ut mot Ett-b-o-r-d-i-h-a-l-l-e-n.

– I sina busringningar pratar Kalle till en början sakligt, sedan säger han något som helt förvirrar den har pratar med. Som ett jazzsolo! Ofta sätter han även krokben för sig själv, som han sedan måste räta upp, säger Per Dahlberg.

Per Dahlberg tar en selfie med Gun Edvardsson på Wärdshuset Pilgrimen.
Per Dahlberg tar en selfie med Gun Edvardsson på Wärdshuset Pilgrimen. Foto: Per Dahlberg

400 000 tittare

Kalle Sändare gick bort 2008, 76 år gammal. Det har gjorts försök att porträttera honom tidigare, men det är först nu det har lyckats. Reaktionerna från tittarna har varit översvallande, säger Per Dahlberg. Över 400 000 såg programmet linjärt när det först sändes och nu strömmas det på Svtplay.

– Många har hört av sig och tycker det är härligt att Kalle Sändare uppmärksammas. Tittarsiffrorna skvallrar om att han är relevant även i dag.

Maria Lundqvist är även aktuell i en roll i årets julkalender.
Maria Lundqvist är även aktuell i en roll i årets julkalender. Foto: Eskil Andreasson

Per Dahlberg avslutar med en blinkning till de mest hängivna fansen. Det är han som stått för regi, och han har även skött filmkameran under inspelningen. Men i eftertexterna listas en Eskil Andreasson som fotograf.

– Det är under namnet Eskil Andreasson som Kalle ringer upp Wärdshuset Pilgrimen i Ekshärad. Det tog fem minuter efter att programmet sändes innan någon hörde av sig och noterade det!

Per Dahlberg har vid flera tillfällen under arbetet imponerats av fansens detaljkännedom.

– Dessvärre tror jag att värdshuset nyligen fått nya ägare och att namnet är utbytt. Ett katastrofalt misstag! För nu kommer många resa dit för att be om ett bord i hallen.

"Kalle Sändare – Busringningens mästare" finns på Svtplay.

David Ritschard om sin värmländska lärare: "Maria var den som förstod mig"

Artikeltaggar

AbbaBingolottoBjörn UlvaeusDansDokumentärfilmEkshäradFilmFilmerFredrik LindströmGöteborgHiphopHollywood IndiansHumorKalle SändareKändisarLivemusiken från Jills verandaMänskligtMaria LundqvistMusikPer AnderssonPer DahlbergPeter ApelgrenPetterPunkSkoghallSVTTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.