Hoppa till huvudinnehållet

Motorvärmarna kan vara förmån – så säger facket om åtgärden från Note

Publicerad:
Elektronikföretaget Note har stängt av motorvärmarna för sin anställda.
Elektronikföretaget Note har stängt av motorvärmarna för sin anställda. Foto: Aron Eriksson

Får en arbetsgivare stänga av motorvärmarna för sina anställda?

Enligt vad en anställd berättat kan motorvärmarna ha utgjort en personalförmån.

Nu reder IF Metall ut frågan.

Efter att de över 200 anställda hos elektroniktillverkaren Note i Torsby fick vetskap om att motorvärmarna skulle stängas av under vintern, uppkom frågan om personalförmån.

Stängde av motorvärmarna för sina anställda – vd:s svar: ”Ingen kommentar”

En anställd har sagt till NWT att motorvärmarna kan ha varit – just en personalförmån.

På Note finns många anställda som är anslutna till IF Metall och för att reda ut några frågor får NWT under söndagen kontakt med en regional ombudsman:

– Vissa företag har egna klubbar, på företag som är lite större. Och där är det klubbarna som sköter det dagliga fackliga arbetet. Det är de som nås av sådana här frågor i första hand. Vi finns mera som stöd för klubbarna, säger Jessica Persson, ombudsman på IF Metall Värmland, lag väst Sunne/Torsby.

Diskuteras motorvärmare för personal rent fackligt?

– Det är ingen vanlig fråga, men har man gjort det så att det finns som en förmån, då är väl det en stor fördel för de anställda. Det skulle kunna vara förhandlat som en förmån, något som företaget för länge sedan kan ha bestämt sig för att ha som förmån. Det kan ha kommit som ett önskemål, från olika håll, om man pratar rent generellt, säger Jessica Persson.

– Rent arbetsrättsligt är det inte en fråga på det viset, men det är klart att fackklubbar och även ombudsmän driver naturligtvis intressefrågor som medlemmarna har önskemål om.

Kan man förhandla om förmåner istället för, eller vid sidan om löneförhöjning?

– När det gäller löneförhöjningarna finns det centrala avtal som styr vad man inte får gå under. På den biten är det svårt att köpslå om någonting annat.

– Annars finns det företag som går med på att skjuta till pengar utöver centrala avtal. I den revisionen kan man förhandla fram andra förmåner. Om det har varit fallet när det kommer till motorvärmarna har inte jag kännedom om.

Kommer facket på något vis agera i det här ärendet?

– På Note har de ju klubbverksamhet. Det här är något som IF Metall-klubben på företaget tillsammans med Unionen får fortsätta driva vidare.

Har elpriserna blivit en facklig fråga?

– Ja, det skulle jag nog säga med tanke på att företag kan komma med förslag om att ändra arbetstider beroende på vad de har för elprisavtal.

Artikeltaggar

FackföreningarIF MetallKarin NicholsNoteNyheterUnionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.