Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Kim Wilde bjuder skön pop som ramar in en tidsålder

Publicerad:
Kim Wilde på Nöjesfabriken under fredagskvällen.
Kim Wilde på Nöjesfabriken under fredagskvällen. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kim WIlde Greatest Hits Tour

Nöjesfabriken, Karlstad

Publik: ca 900

Under 80-talet var poptidningen Okej en självklar källa för musiknyheter, mode och nöjesskvaller. Att tapetsera ungdomsrummet med hårdrocks- eller syntaffischer från blaskan var en norm och var du ”hot stuff” i Sverige borde du åtminstone ha ett uppslag i stilbildaren. Inför lanseringen av albumet ”Teases and dares” 1985 parade fotografen Göran Lindsjöö ihop Kim Wilde och Björn Borg för att få en bild till en reklamannons och samtidigt få ett attraktivt omslagsfoto till Okej. Främlingar för varandra och noll beröringspunkter, men ju mer stjärnglans desto bättre, mer är mer liksom. Kim Wilde var en självklarhet under 80-talet och låten Kids in America är inte en hit, det är en super-hit som ensamt kan finansiera hennes ”The Greatest Hits Tour” som nu äntligen blir av efter ett antal covid 19-handbromsningar.

80-talsikonen Kim Wilde i Karlstad: ”Oerhört känslosamt att möta publiken”

Den mid-svängiga öppningslåten Rage to love är hämtad just från ”Teases and dares”. En perfekt publikuppvärmare, eller ”Tagen!” som tennislegendaren sa i den nämnda skivreklamen. Den brittiska popdrottningen har hunnit bli sextiotvå år, men tidens tand har inte påverkat hennes röst nämnvärt och hon sjunger ljuvligt. Även hennes månghövdade band, med brorsan, gitarristen och den huvudsakliga låtskrivaren Ricky Wilde i spetsen, gör en vass insats. Jag älskar hur de professionellt skarvar ihop låtarna så att man knappt märker att de hoppar framåt i setet. Plötsligt har det gått tre låtar utan uppehåll, snacka om dj-känsla. Snyggt!

Bland hitsen märkes Cambodia och Keep me Hangin’ On.
Bland hitsen märkes Cambodia och Keep me Hangin’ On. Foto: Tommy Andersson

Jag hör folk snacka om att de vill höra mer hits, men frågan är om hon verkligen har mer framskjutna låtar än vad bandet de facto levererar? Vi får Cambodia, Chequered love, You came, Never trust a stranger och Billboard Hot 100-ettan tillika The Supremes-covern You keep me hangin’ on. Å det märks direkt när det är en gammal radiodänga som levereras, då stiger en skog av filmande och fotande mobiler från ett annars ganska passivt publikhav. Livegig 2.0.

! Bandet måste ha snubblat på en ”ta 5, betala för 4”-deal på någon mack för solbrillor har hög modestatus bland musikerna.

? Varför köra med dubbla trummisar? Det behövs inte när man lirar 80-talspop. Less rock, more pop tack.

Ännu en styrka hos sångerskan är hennes genuina glädje och entusiasm. De utvalda mellansnacken sprudlar av energi och kärleken till oss i publiken och pop-genren saknar tak. Syskonen Wilde med orkester kan sin grej och levererar ett balanserat set med tydlig varumärkesmedvetenhet. Knappast ett underverk, men skön pop som ramar in en tidsålder i nöjescirkusen. Tack och lov håller man sig oftast ifrån de mer rockiga elementen, ett Billy Idol-land som inte passar en pop-ikon. Kids in America då? Självklart, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Sist ut och mer poppigt blir det inte. Som att stiga in i ett nostalgimaxat feelgood-rum med axelvaddar och hårvolym.

Artikeltaggar

IdolKändisarKarlstadKim WildeKonserterKonstLOVMusikNöjesfabrikenPopRockThe Supremes