Hoppa till huvudinnehållet

Här är neonskyltarna i Värmland som kan röstas fram till Sveriges vackraste

Publicerad:
Två av de tio vackraste neonskyltarna återfinns i Värmland. Här syns Holgers konditoris skylt i Säffle.
Två av de tio vackraste neonskyltarna återfinns i Värmland. Här syns Holgers konditoris skylt i Säffle. Foto: Privat

Sveriges vackraste neon- och ljusskyltar ska röstas fram.

Efter mängder av förslag har topp tio valts ut – där två återfinns i Värmland.

Den ideella organisationen Renoveringsraseriet har uppmanat många av sina följare i sociala medier att nominera Sveriges vackraste neon- och ljusskyltar.

Förslagen har regnat in till juryn bestående av renoveringsraseriets ordförande Alfred Skogberg och generalsekreterare Gustav Bergström.

– Vi måste bli betydligt bättre på att vårda och bevara vårt byggnadsarv, för det är inte hållbart att slänga gammalt och köpa nytt. Att vårda det tidstypiska gör vår närmiljö vackrare. Med tävlingen vill vi få fastighetsägare, politiker och allmänheten att få upp ögonen för vårt hotade byggnadsarv och få fler att uppskatta det som är kulturhistoriskt värdefullt, säger Gustav Bergström, Renoveringsraseriets generalsekreterare.

Värmland i topp

Tio skyltar har valts ut som de vackraste – och mellan 7-14 december kommer det röstas om vilken som blir den allra vackraste.

Av dessa tio återfinns två i Värmland.

Löfbergs Kaffe i Karlstad.
Löfbergs Kaffe i Karlstad. Foto: Joel Pehrsson

Det handlar om Löfbergs skylt i Karlstad och skylten utanför Holgers konditori i Säffle.

– En stor del av skyltarna har kasserats och de som finns kvar förtjänar att vårdas och bevaras för framtiden. Det är vårt kulturarv det handlar om och det är hotat. Därför har vi varje år en tävling för att uppmärksamma en specifik byggnadsdetalj, säger Alfred Skogberg, ordförande i Renoveringsraseriet.

Artikeltaggar

Gustav BergströmKarlstadKulturarvLöfbergsNöje/KulturRegnSäffleSociala medierVårdVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.