Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska toppolitikernas miljonpensioner – kan sluta jobba vid 50

Publicerad:
Jesper Johansson och Miljöpartiet åkte ur regionfullmäktige. Nu tänker han söka jobb alternativt studera. Samtidigt har 50-åringen ansökt om visstidspension. Foto: Lisa Olaison

Vid nyår lämnar de sina tunga uppdrag i Region Värmland respektive Storfors kommun.

Men Jesper Johansson (MP) och Hans Jildesten (S) har miljoner skäl att inte deppa.

NWT kan avslöja att de direkt kan börja kvittera ut pension på skattebetalarnas bekostnad.

Något Jesper Johansson inte har några planer på att utnyttja särskilt länge.

– Jag är arbetssökande, säger han.

Valet i höstas innebar flera maktskiften runtom i Värmland. Bland annat har Värmlandssamverkan tappat makten i regionen och lämnat över till en koalition med S, V och C.

Miljöpartiet, som ingått i Värmlandssamverkan sedan 2010, missade dessutom spärren och åkte ur regionfullmäktige.

Det innebär att regionrådet och kollektivtrafiknämndens ordförande Jesper Johansson, 50, står utan uppdrag från årsskiftet.

Även regionrådskollegorna Elisabeth Kihlström (KD) och Mats Sandström (S) lämnar sina uppdrag.

Alla tre har ansökt om så kallad visstidspension, en exklusiv förmån för politiker som haft uppdrag på minst 40 procent av en heltidstjänst. Systemet gör att de kan få pension redan innan de fyller 65.

Veteranerna har sökt

Storleken på visstidspensionen baseras på tjänstgöringstid och arvode. Jesper Johansson, Elisabeth Kihlström och Mats Sandström är tre veteraner i regionpolitiken som den senaste mandatperioden haft heltidsuppdrag. Deras arvode i år är 71 500 kronor i månaden.

Elisabeth Kihlström är en av de politiker som ansökt om visstidspension.
Elisabeth Kihlström är en av de politiker som ansökt om visstidspension. Foto: Helena Karlsson

Det innebär att de kan få en pension på ungefär 48 707 kronor i månaden under 2023, om deras ansökningar beviljas. Ett belopp som sedan räknas upp och ökar för varje år.

64-åriga Elisabeth Kihlström och 63-åriga Mats Sandström kommer bara att kunna ha visstidspension under en kortare period. Den kan plockas ut tills man fyller 67 år, men vanligast är att växla till ålderspension vid 65 år eftersom det är mer förmånligt, enligt KPA pension.

Mats Sandström har rätt till visstidspension till och med den månad han fyller 67 år.
Mats Sandström har rätt till visstidspension till och med den månad han fyller 67 år.

Jesper Johansson, 50, har rätt till visstidspension till och med juli 2039. Pensionen reduceras om han får nytt jobb (75 öre försvinner från pensionen för varje krona som arbetas in) men om han plockar ut hela sin visstidspension handlar det om utbetalningar på nästan 9,7 miljoner kronor.

Då har det inte tagits hänsyn till att pensionen räknas upp varje år.

Tolv miljoner

Regionen betalar särskild löneskatt på 24,26 procent för pensionsutbetalningar, så om Jesper Johansson tar ut hela sin visstidspension blir kostnaden för skattebetalarna i Värmland drygt tolv miljoner kronor. Även den beräkningen är gjord utan hänsyn till att pensionen blir större varje år.

Men Jesper Johansson planerar inte ta ut maximal visstidspension.

– Jag är arbetssökande och får jag inte jobb planerar jag att studera, säger han.

Så du tänker inte gå i pension nu?

– Nej.

Gammalt system

Systemet med visstidspension har slopats och möjligheten finns kvar endast för politiker som tillträdde sina uppdrag före valet 2014.

En annan som sökt är Storfors avgående kommunalråd Hans Jildesten. Efter nästan 13 år på posten lämnar han rollen som kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet.

54-årige Hans Jildesten tjänar 89,5 procent av ett riksdagsarvode, knappt 64 000 kronor i månaden. 2023 kommer han att ha rätt till en pension på ungefär 43 468 kronor i månaden. Han har rätt att ta ut visstidspension till och med juli 2035, när han fyller 67 år.

Hans Jildesten lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande i Storfors vid årsskiftet.
Hans Jildesten lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande i Storfors vid årsskiftet. Foto: Sanna Emanuelsson

Skulle Hans Jildesten ta ut all den visstidspension han har rätt till kommer det röra sig om utbetalningar på knappt 6,6 miljoner kronor, exklusive den årliga uppräkningen. Kostnaden för Storfors skattebetalare skulle bli nästan 8,2 miljoner kronor.

”Inte säkert att jag plockar ut något”

Hans Jildesten säger att kommunens personalavdelning informerat honom om att han ska söka.

– Sen är det inte säkert att jag plockar ut något, men man ska söka i samband med att man slutar. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, säger han.

Vad har du för planer?

– Jag vet faktiskt inte ännu. Jag bestämde mig för några veckor sedan att jag ska avsluta till nyår. Jag har varit och träffat min nuvarande arbetsgivare som jag varit tjänstledig från, men inget är klart.

Innan Hans Jildesten blev kommunalråd arbetade han som ingenjör på Rolls-Royce, nuvarande Kongsberg.

Artikeltaggar

Elisabeth KihlströmHans JildestenJesper JohanssonKommunstyrelsenKristdemokraternaMats SandströmMiljöpartietPensionPolitikRegion VärmlandStorforsVal 2022Värmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.