Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Värmland ska få gratis vaccinationsprogram för äldre

Publicerad:
Region Värmland föreslås införa ett vaccinationsprogram för äldre. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inför ett vaccinationsprogram för äldre.

Det föreslås kultur- och bildningsnämnden besluta nästa vecka.

Bältros, influensa, pneumokocker, difteri, stelkramp och kikhosta. Vaccin mot allt det föreslås ingå i ett avgiftsfritt vaccinationsprogram för äldre värmlänningar. Syftet är att öka jämlikheten och göra det lättare för alla äldre att få ett likvärdigt vaccinskydd.

I dag får äldre vaccinera sig kostnadsfritt mot influensa och pneumokocker.

Men även om kultur- och bildningsnämnden säger ja till vaccinationsprogrammet nästa vecka är det oklart när det kan bli verklighet.

Regionen bedömer att det är mest angeläget att vaccinera mot bältros. Här finns två vaccin, ett äldre och ett nyare, som är effektivare men också klart dyrare. På nationell nivå pågår en hälsoekonomisk utvärdering av det nya vaccinet och regionen föreslås vänta med att införa vaccinationsprogrammet tills den är klar.

Ekonomisk bedömning

När det gäller difteri, stelkramp, kikhosta och en del andra sjukdomar rekommenderar Sveriges kommuner och regioner sedan i maj att alla som inte anses ha ett tillräckligt bra skydd ska få vaccinera sig kostnadsfritt. Rekommendationen gäller oavsett ålder. Region Värmland har dock inte börjat tillämpa den än utan förbereder för att kunna ta ställning till hur man ska göra, enligt underlaget.

Kultur- och bildningsnämnden föreslås också besluta att om en hälsoekonomisk bedömning av det tänkta vaccinationsprogrammet. Den ska redovisas senast i slutet av april nästa år.

Förslaget om vaccinationsprogram härrör från ett politiskt initiativ från Värmlandssamverkan, den koalition som styrde regionen tidigare.

Artikeltaggar

InfluensaKultur- och bildningsnämndenRegion VärmlandVaccinationVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.