Hoppa till huvudinnehållet

Dumpad hos veterinären – nu kämpar hon för sitt liv

Publicerad:
Den här lilla katten dumpades vanvårdad, utmärglad och uttorkad på veterinärstationen i Säffle. Nu kämpar den för sitt liv.
Den här lilla katten dumpades vanvårdad, utmärglad och uttorkad på veterinärstationen i Säffle. Nu kämpar den för sitt liv.

Någon kastade in den lilla katten på veterinärstationen i Säffle och åkte därifrån utan att ge sig tillkänna. Nu kämpar katten för sitt liv.

– Hon är vanvårdad, utsvulten och uttorkad och vi vet inte om hon klarar sig.

Det berättar Sabine Scholten som är djurvårdare på Distriktsveterinärstationen i Säffle. Någon gång under onsdagen stannade en bil utanför stationen, öppnade ytterdörren och lämnade ifrån sig katten och försvann från platsen utan att ge sig tillkänna.

– Vi såg aldrig när det hände och upptäckte av en slump att en liten vanvårdad katt irrade omkring i lokalerna. Hade hon blivit instängd någonstans så hade hon aldrig klarat sig. Nu upptäckte vi henne lyckligtvis så att vi kunde ta hjälpa henne, berättar Sabine.

Katten var i mycket dålig skick.

– Hon är fortfarande väldigt illa däran och vi kan bara hoppas att hon överlever. Men vi måste få henne att börja äta och försöker få i henne små portioner, säger Sabine.

Eftersom katten var i så vanvårdat skick togs omedelbart några prover där man kunde fastställa att det rörde sig om en hona i obestämbar ålder och att hon var svårt uttorkad och utsvulten.

– Vi har fått i henne vätska men hon kräks upp all mat. Hon är mycket illa däran och vi är osäkra på hon kommer att klara sig, säger Sabine.

Har ni någon uppfattning om vad hon har råkat ut för?

– Det kan röra sig om förgiftning och att hon tuggat på en julstjärna, blomman alltså. I det sammanhanget vill jag gärna uppmana alla kattägare att vara försiktiga med julstjärnor som är väldigt giftiga, säger Sabine.

Har hon någonstans att bo nu?

– Ja, tillsvidare bor hon hemma hos mig så att hon har tillsyn hela tiden. Vi har ordnat ett nytt hem för henne om hon blir frisk – vi kan bara hoppas att hon blir det.

Att djur dumpas på veterinärstationen i Säffle har inte hänt förut.

– Nej, det var första gången och jag hoppas innerligt att det är sista. Dels ska man inte behandla djur på detta sätt och dels har vi inga möjligheter att härbärgera dumpade djur så här. Vi ser allvarligt på händelsen och har därför gjort en polisanmälan om djurmisshandel, säger Sabine.

Artikeltaggar

DistriktsveterinärernaDjur och naturDjurvårdSäffleVanvårdVård och omsorgVeterinär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.