Hoppa till huvudinnehållet

Samuelsson sköt bort sig – och värmlänningen slog personbästa

Publicerad:
Johannes Thingnes Bø utklassade konkurrenterna i sprinten i Hochfilzen, Österrike. Arkivbild.
Johannes Thingnes Bø utklassade konkurrenterna i sprinten i Hochfilzen, Österrike. Arkivbild. Foto: Geir Olsen/NTB/TT

Norske stjärnan Johannes Thingnes Bø utklassade konkurrenterna i sprinten i Hochfilzen.

Sebastian Samuelsson siktade högt – men sköt bort sig och slutade 19:e.

– Det är för dåligt, säger Samuelsson till SVT.

Värmlänningen Emil Nykvist satte personbästa i världscupen med 32:a plats.

Tagna av stundens allvar i världscupen: ”Har aldrig varit i den situationen”

Martin Ponsiluoma, som vann distansloppet i världscuppremiären, blev bäste svensk i dagens sprint i Hochfilzen med sjätte plats, dryga minuten efter Thingnes Bø. Det saknades drygt 16 sekunder till en pallplats.

– Jag är väldigt nöjd med loppet. Skyttet är stabilt, men åkningen var så där. Det är nog den jobbigaste sprinten jag åkt, säger Ponsiluoma till SVT.

Det var en ovanlig bansträckning på grund av snöbrist och herrarna åkte 2,5 kilometer inför första skyttet och sedan hela 5 kilometer inför det andra.

Jesper Nelin slutade elva, 1.29,2 efter och med en bom.

"Göra det bättre"

Det största hoppet stod dock till Sebastian Samuelsson som missade prispallen med minsta möjliga marginal under premiärveckan i Kontiolax – blev fyra både i sprinten och jaktstarten och femma i distansloppet.

Skulle det bli fjärde gången gillt?

Så blev det inte. Samuelsson fick en mardrömsstart direkt på skjutvallen och missade sina två första skott i det första, liggande skyttet.

– Jag blir lite förvånad. Jag skjuter två bom och måste kolla på någonting. Men det var ingen förändring i vinden från inskjutningen, så det är bara att jag måste göra det bättre, säger Samuelsson till SVT.

"Bästa jag sett"

Och så var den dagen förstörd. Till slut blev han 19:e, 1.42,7 efter Johannes Thingnes Bø.

– Totalt sett gör jag en okej tävling, men det ser inte så bra ut att vara 1.40 bakom Thingnes Bø. Det är nog det bästa skidskytteloppet jag har sett, säger Samuelsson om den dominante norrmannen.

Samuelsson har inte direkt något drömläge heller inför jaktstarten med knappa minuten upp till en pallplats.

Johannes Thingnes Bø visar kanonform direkt i säsongsstarten.

Under premiärveckan i Kontiolax förra veckan vann han två av tre tävlingar (sprint och jaktstart) och tog ledningen i världscupen.

Tredje segern kom i sprinten i Hochfilzen. Den 29-årige norrmannen sköt fullt och var överlägsen i spåret. Han vann med 43 sekunder före fransmannen Emilien Jacqueline som noterade en miss i skyttet. Sturla Holm Lægreid, Norge, slutade trea, 46,9 sekunder bakom sin landsman.

Emil Nykvist satte nytt personbästa när han blev 32:a i sprinten och värmlänningen får med andra ord köra söndagens jaktstart. Arkivbild.
Emil Nykvist satte nytt personbästa när han blev 32:a i sprinten och värmlänningen får med andra ord köra söndagens jaktstart. Arkivbild. Foto: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN

Personbästa av Nykvist

Peppe Femling kom på 24:e plats och värmlänningen Emil Nykvist blev 32:a med fullt skytte, 2.08,5 bakom vinnaren Johannes Thingnes Bø. 32:a plats i världscupen är personbästa för 25-åringen från Sunne.

– Jag hade det lite halvkämpigt i spåret. Jag var lite trött, det var isigt och jag var i fjärde startgrupp så det var svårt att åka skidor, säger Emil Nykvist till Svenska skidskytteförbundet om sitt lopp och fortsätter:

– Jag försökte att hålla ihop det på skjutvallen och jag är jättenöjd över att jag gjorde det. Jag gick in i ståskyttet med vetskapen om att jag var tvungen att skjuta 0+0 om jag skulle ta världscuppoäng i dag. Att jag gjorde det där och då, för mig var det stort. Jag är jätte, jättenöjd med det jag gjorde på vallen i dag.

Värmlänningen Oskar Brandt sköt en bom i liggande plus en i stående och slutade på 61:a plats, 3.09,6 efter Thingnes Bø. De 60 främsta i sprinten är kvalificerade för söndagens jaktstart och Brandt missade med 0,7 sekunder.

Men för Nykvist väntar nu alltså jaktstart.

– Det ska bli skitkul med jaktstart. Jag går ut på en bra position för att vara för mig. Att gå ut 32:a på en jaktstart, då finns det möjligheter både framåt och bakåt. Jag ser det som en utmaning med fyra skyttetillfällen och typ lika lång åkning som i dag så för mig kommer det passa skitbra.

Artikeltaggar

Emil NykvistMartin PonsiluomaOskar BrandtSebastian SamuelssonSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.