Ett nytt salmonellautbrott har drabbat Sverige.
Men hittills har bara en värmlänning konstaterats vara smittad.
Enligt Folkhälsomyndigheten har 26 personer i tolv olika regioner drabbats sedan den 1 november.
Utbrottet är inte det som NWT tidigare berättat om och som troligen orsakades av rucolasallad.
– Det här är ett nytt utbrott, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.
En drabbad
Hittills har Värmland klarat sig relativt lindrigt i det nya utbrottet.
– Vi har en person just nu. Det är ett tag sedan den blev känd och vi har ingen mer sedan dess.
Den drabbade värmlänningen har återhämtat sig och behövde inte sjukhusvård, enligt Anna Skogstam.
Vet man något om smittkällan i det här nya utbrottet?
– Nej, det är oklart än så länge, men utredning pågår.
Folkhälsomyndigheten kartlägger vilka salmonellafall som hör till samma utbrott och sedan får de drabbade fylla i enkäter om när de blev sjuka, vad de ätit och var de ätit det, i hopp om att hitta en gemensam nämnare.
Kan det dyka upp fler fall som hör ihop med det här utbrottet i Värmland?
– Det är svårt att säga.
Anna Skogstam säger att det inte finns någon anledning för värmlänningar att oroas av utbrottet, men uppmanar alla att följa vanlig livsmedelshygien.
Är det ovanligt att man har två utbrott såpass tätt inpå varandra?
– Det är ungefär så här det ser ut. Salmonella cirkulerar, men även campylobacter och andra tarmsmittor. Däremot är det bra att det uppmärksammas.
Fotnot: Campylobacter är en bakterie som främst finns i fågelkött, men även hos andra djur, enligt Livsmedelsverket.