Hanna Hellquist har fått ett riktigt prestigeuppdrag. Hon ska duka ett bord – i ett anrikt konstnärshem.
Den 11 februari öppnar utställningen ”Det dukade bordet med Hanna Hellquist” på Millesgården på Lidingö.
I en text om den kommande utställningen skriver Millesgården att Hanna Hellquist hävdar att ”oviktiga saker kan betyda allt” och att hon är ”besatt av att duka vackert”.
Den som följer den värmländska författaren och journalisten på Instagram – 195 000 personer gör det – har fått se flera goda exempel på det vackra hon skapar.
Och kanske är det inte alls oviktigt hur det ser ut på våra bord, resonerar Millesgården:
”I utställningen, bland karaffer och kristallglas klingar frågor om klass och makt och mittibland ljusstakar och vaser blommar minnen och berättelser. Middagsbordets många aspekter breder ut sig längs meterlånga dukningar på Millesgården Museum och väcker tankar om livet i stort och smått”, skriver Millesgården på sin hemsida.
”Central roll”
Där görs också kopplingar till historia och konst:
”Att samlas kring en måltid, bjuda in till ett dukat bord, har genom mänsklighetens historia haft en central roll. Måltiden som motiv har sedan antiken förekommit i konsten. Ofta symbolladdade och fulla av allegorier. Som 1600-talets stilleben – nature morte – där kompositioner av dignande fruktfat med vindruvsklasar, blommor och fjärilar kunde ha syftet att manifestera rikedom och världsvana men även fattigdom och elände”.
”Rådande forskning visar att psykiskt välmående främjas av att samlas kring en måltid och sitta ned i lugn och ro. Samma studier visar också att allt färre gör det”, framhålls också.
Det kommer också en bok på samma tema, uppger Millesgården.
Klässbol är också med
Utställningen på Millesgården museum ska visa en mängd formgivare, konstnärer och kreatörer. Bland dem finns ytterligare en värmländsk stolthet: Klässbols linneväveri.
”Det dukade bordet med Hanna Hellquist” visas på Millesgården från 11 februari till 28 maj.
Millesgården ligger på Lidingö utanför Stockholm och byggdes 1908 av skulptören Carl Milles och hans fru konstnären Olga Milles. Konstnärshemmet är idag ett museum med konstnärshem, antiksamling, skulpturpark, en konsthall med en museibutik samt en restaurang.