Hoppa till huvudinnehållet

Tagna av stundens allvar i världscupen: ”Har aldrig varit i den situationen”

Publicerad:
Oskar Brandt hade toppkänning i Finland, men sköt fyra bom. Nu hoppas han ha tagit lärdom av det inför fredagens världscupsprint i Österrike.
Oskar Brandt hade toppkänning i Finland, men sköt fyra bom. Nu hoppas han ha tagit lärdom av det inför fredagens världscupsprint i Österrike. Foto: KALLE PARKKINEN

De värmländska skidskytteherrarna Oskar Brandt och Emil Nykvist blev båda tagna av stundens allvar under världscuppremiären i Finland.

– Det är bara att ta lärdom och göra bättre nästa gång, säger Brandt.

Nu laddar de om för fredagens sprint i Hochfilzen, Österrike.

Oskar Brandt hade ett gyllene läge i sprinten i lördags efter fullt skytte i liggande, men fyra bom i stående förstörde chansen.

– Jag har aldrig varit i den situationen förut. Jag var nog lite avvaktande och lite liten i situationen. Jag var för defensiv i allting, säger 27-åringen från Karlstad, som är känd för att vara stark skidåkare men sämre skytt.

Sitter skotten kan han slå nästan vem som helst i världscupen.

– Det var första gången jag kom igenom med en nolla i liggande.

Han var elva in till stående, inte långt från täten.

– Jag visste inte att jag låg så bra till förrän jag kollade efteråt. Men jag såg mig själv på storbildsskärmen och visste egentligen vad jag sköt om. Det var en speciell situation. Hade jag fyllt hade jag gått ut 35 sekunder efter eller något, då hade det varit snudd på pallen.

Landslagets huvudtränare Johannes Lukas försökte uppmuntra efteråt.

– Johannes sa att har man grundkapaciteten får man chans på det där igen. Vissa kan hålla på en hel karriär utan att få uppleva det jag fick uppleva.

Emil Nykvist vill ta nya världscuppoäng.
Emil Nykvist vill ta nya världscuppoäng. Foto: KALLE PARKKINEN

25-årige Emil Nykvist från Sunne har betydligt mindre världscuprutin än Oskar Brandt. Han inledde dock med att bli 38 i distans efter två bom på 20 skott och ta sina första världscuppoäng. I sprinten fick han emellertid känna på något liknande som kollegan och noterade fyra missar på tio skott (två plus två).

– Jag sköt så illa, det var under all kritik. Det var mycket press i stående. Jag visste att jag var tvungen att skjuta bra och hittade inget flyt. Jag tog om och det hjälpte inte, säger Nykvist.

Han är för första gången på riktigt inne i världscuplaget.

– Det känns jättebra, skitkul. Men det blir en viss press att man måste prestera på varje tävling för att få fortsätta åka. Det är inte som att åka Sverigecup eller Europacup.

Oskar Brandt känner också av flåset i nacken från bland andra Malte Stefansson, som åkt fort i IBU-cupen.

– Så är det absolut. Men det ska vara konkurrens och det gör att vi alla blir bättre.

Gillar när det går fort

I torsdagens damlopp i Hochfilzen talades det om isiga förhållandena. Bland andra Linn Persson tyckte det var besvärligt.

– Det var lika när vi tränade att det var väldigt isigt och svåråkt på sina håll, men jag gillar när det går fort. Jag har inget emot att det är isigt i utförsbackarna även om kurvorna blir lite svåra, säger Brandt.

Det kan till och med vara en fördel för dem som hanterar förhållandena bra.

– Ja, det tror jag absolut. Det handlar om teknik. Vissa spänner sig och vissa är mer avslappnade.

Även skjutvallen i Hochfilzen är fruktad.

– Vi har snackat mycket skytte den här veckan, speciellt eftersom ingången är väldigt tuff här. Det är oftast fler bom än på andra ställen. Det gäller att ta lite extra tid på sig inför skyttet.

Nu är det upp till bevis i torsdagens sprint över tio kilometer, med start 13.45.

Vad krävs för att du ska vara nöjd?

– Bra åkning och ta mig vidare till jakten. 80 procent i skytte skulle jag vara mer än nöjd med och bättre är ett topplopp om åkningen fungerar.

Emil Nykvist är ganska tillfreds med åkformen och vill hitta tillbaka till normala skyttet.

– Det är ovanligt av mig att skjuta två–två. Skjuter jag så dåligt har jag inget på världscupen att göra. Men jag vet att jag kan bättre. Gäller bara att hitta tillbaka till lugnet. Målet är att vara topp 40 som tar poäng och om jag är 59:a och får åka jaktstart är jag nöjd med det också.

Herrarnas jaktstart är på söndag och de 60 främsta i sprinten får plats.

En extraordinär insats i sprinten kanske också kan öppna för lördagens stafett.

Värmländskan som Bambi på hal is: ”Väldigt nära att ramla flera gånger”Värmlänningar får nytt förtroende i världscupenBrandt var på väg mot något stort i världscupenSvensk seger och värmländsk skräll i världscuppremiären: ”Kul att plocka poäng”Nu smäller det i världscupen: ”Pirrigt och förväntansfullt”Slut på näsblod och ätproblem – Emil besviken om han inte får åka världscup

Artikeltaggar

Emil NykvistFinlandIBU-cupenKarlstadOskar BrandtÖsterrikeSkidskytteSportSprintVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.