Hoppa till huvudinnehållet

Jenny Strömstedt och Karlstadsbon Olof Wretling bland årets Vinterpratare i P1

Publicerad:
Olof Wretling har tidigare bland annat pratat om att tappa håret i sina vinterprogram. I år ska han lyfta ett ämne som skakat om hela hans familj.
Olof Wretling har tidigare bland annat pratat om att tappa håret i sina vinterprogram. I år ska han lyfta ett ämne som skakat om hela hans familj. Foto: Mattias Ahlm

Bland årets Vinterpratare i P1 finns Karlstadsbon Olof Wretling. Detta blir hans tionde prat och flera av de tidigare programmen har utvecklats till scenföreställningar drivna av humor och eftertanke. Senast ”Kaffet” som han turnerar med nu.

I årets program ska han ta upp något som skakat om hela hans familj.

I vanlig ordning inleds vinterpratandet i P1 på juldagen och först ut är komikern Marika Carlsson. Totalt är det åtta personer som medverkar, sist ut är musikern och kompositören Georg Riedel på nyårsdagen.

"Årets Vintervärdar har alla ett uppskattat Sommarprogram i bagaget och de vet hur man berättar en historia. Vi får åtta berättelser av olika slag som roar och berör – perfekta att lyssna till under jul- och nyårshelgen, skriver Bibi Rödöö, programchef för Sommar & Vinter i P1, i ett pressmeddelande till NWT.

För Karlstadsbon Olof Wretling blir det här den tionde gången han vinterpratar. NWT når honom just efter att han spelat in sitt program som fått titeln ”Indiana Jones & jakten på blodsockret”.

– Jag lät som en dammsugarpåse i morse och trodde att allt skulle gå åt skogen, berättar Olof Wretling.

– Och ämnet är så himla viktigt för mig så det kändes hemskt! Men så hände något, rösten hittade rätt och nu efter drygt tre timmar är programmet klart.

Temat på hans vinterprat är föräldraskapets hjärta.

– Det handlar om när ens barn får en kronisk sjukdom och hur det påverkar en hel familj. När marken under en skakar. Min son har diabetes typ 1, säger Olof Wretling.

– Det blir en hel del allvar och information. Men i berättelsen finns också ett Indiana Jones-äventyr med giftpilar och voodoopräster.

Skrattet och komiken har en avdramatiserande roll, menar han.

– Humor är en ventil, man kan pysa ut oro och rädslor genom den. Jag delar med mig av insikter och tankar kring allt det allvarliga med en kronisk sjukdom, hur den tar plats i vardagen.

Vinter i P1 sändes för första gången 1969 under namnet ”På Vintergatan” och sändes fram till 1974. Det återuppstod två gånger på 1990-talet och hade nypremiär 2008. Numera lockar varje avsnitt i snitt en halv miljon lyssnare.

Årets Vintervärdar: Jenny Strömstedt, (Malin Persson Giolito), Patrik Lundberg, Clara Lidström, Richard Tellström, (Georg Riedel), Marika Carlsson och Olof Wretling.
Årets Vintervärdar: Jenny Strömstedt, (Malin Persson Giolito), Patrik Lundberg, Clara Lidström, Richard Tellström, (Georg Riedel), Marika Carlsson och Olof Wretling. Foto: Mattias Ahlm

Programledaren Jenny Strömstedt, författaren Malin Persson Giolito och mathistorikern Richard Tellström är några av de andra som medverkar.

Vinter i P1 – här är hela listan:

25/12: Marika Carlsson, komiker, författare

26/12: Richard Tellström, måltidsforskare, författare

27/12: Malin Persson Giolito, författare, kolumnist, jurist

28/12: Olof Wretling, skådespelare, regissör, komiker

29/12: Patrik Lundberg, journalist, författare

30/12: Clara Lidström, bloggare, poddare, författare

31/12: Jenny Strömstedt, programledare, journalist

1/1: Georg Riedel musiker, kompositör

Redan kl. 07.00 på juldagen kan man lyssna på poddversioner av samtliga program.

Artikeltaggar

FörfattareGeorg RiedelHumorJenny StrömstedtKompositörLitteraturMatMusikNöje/KulturOlof WretlingRadioSkådespelareSommar i P1Vinter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.