Hoppa till huvudinnehållet

80-talsikonen Kim Wilde i Karlstad: ”Oerhört känslosamt att möta publiken”

Publicerad:
Hon slog igenom som 21-åring och fick resa världen runt i kölvattnet av brottarhitten "Kids in America". Kim Wilde blev en av 80-talets största artister och turnerar nu med sina största hitlåtar.
Hon slog igenom som 21-åring och fick resa världen runt i kölvattnet av brottarhitten "Kids in America". Kim Wilde blev en av 80-talets största artister och turnerar nu med sina största hitlåtar. Foto: Pressbild

Hon är en av 80-talets mest kända popartister. Debutsingeln "Kids in America" gav henne ett internationellt genombrott och genom åren har brittiska Kim Wilde haft drösvis med hits på listor runt om i världen.

Nu kommer hon till Karlstad för att framföra sina greatest hits och NWT når henne inför konserten för att prata om gröna fingrar, huslån och publikens berörande reaktioner.

I perioder har det varit tyst om Kim Wilde, men hon har aldrig riktigt släppt taget om musiken. Hon växte upp utanför London och fick en popkarriär serverad av sin pappa och bror som skrev och producerade de tidiga hitsen. 80-talet är hennes mest framgångsrika årtionde hittills och för många representerar hon den tidens sound och mode. När hon listar några av de band och artister som inspirerade henne tidigt i karriären nämner hon syntakterna Gary Numan och The Human League.

– Allt startade 1980 för mig, berättar Kim Wilde.

– 80-talet kom att bli ett fantastiskt årtionde för popmusik och jag jobbade med min bror Ricky och min pappa Marty. De skrev några fantastiska låtar.

Det var Marty och Ricky Wilde som skrev "Kids in America", Kim Wildes debutsingel som kom att bli hennes stora genombrott 1981. Marty Wilde är en artist i eget namn och debuterade i slutet av 50-talet. Han heter egentligen Reginald Smith, men fick det mer självlysande artistnamnet Marty Wilde av sin manager. Efternamnet passades vidare till dottern Kim.

– Abba var också viktiga för mig, de har ju influerat alla. Till och med Nirvana, fortsätter hon med ett leende.

Brodern Ricky Wilde arbetar hon fortfarande med, han ingår i hennes band.

– Jag och Ricky tog med oss musiken från vår barndom, det var en smältdegel av allt möjligt – Motown, The Beach Boys och The Beatles. Och senare glamrocken med T Rex och liknande. Allt det där gifte sig med syntpoppen som var "det nya" när vi började i skarven mellan 70- och 80-tal. Jag gillade band som Ultravox och Pet Shop Boys, som precis hade precis börjat.

Kim Wilde under en konsert i Stockholm under genombrottsåret 1981.
Kim Wilde under en konsert i Stockholm under genombrottsåret 1981. Foto: TT

Debutsingeln rusade upp till en andra plats på den engelska topplistan och livet vändes upp och ner för henne. Hon var 21 och hade just gått ut en konst- och designutbildning.

– I den åldern kan ingenting egentligen vara för turbulent. Jag var inte gift, hade inga huslån eller barn. Jag var fri som fågeln och kunde ta livet som det kom. Allt blev med ens väldigt spännande, jag fick resa över hela världen för att följa upp framgången med "Kids in America" och de andra singlarna från mitt första album. Jag var ung, hade the time of my life. Älskade varje minut!

Uppmärksamheten var ovan till en början, men hon hade redan erfarenhet av att uppmärksammas i offentliga sammanhang.

– Eftersom jag hade växt upp med en berömd pappa var jag ganska avvisande gentemot kändisskapet. Att bli känd var inget som överväldigade mig, det var ingenting jag sökte. Jag var bara glad över att kunna livnära mig på musik och få göra det jag älskade – sjunga.

Hon tystnar någon sekund och konstaterar.

– Att få sjunga var – och är – en av de mest givande sakerna med att leva överhuvudtaget.

Kim Wilde är just nu ute på en omfattade Europaturné.
Kim Wilde är just nu ute på en omfattade Europaturné. Foto: Pressbild

25 singlar på topp 50

Fler av hennes låtar klättrade på topplistorna – "Chequered Love" och "Cambodia" blev stora hits i Europa och hennes cover av The Supremes "You Keep Me Hangin' On" toppade amerikanska Billboard Hot 100 1987. Totalt har Kim Wilde haft 25 singlar på topp 50 på den brittiska singellistan.

– Jag har blivit väldigt berörd av den reaktion jag möter från publiken under den här Greatest hits-turnén. Det är överväldigande. Inte minst för att så många i publiken är bra mycket yngre än jag är. Det verkar som att nya generationer har upptäckt 80-talets popmusik.

Hon berömmer sitt liveband, medmusikerna ger henne en trygghet på scenen.

– Live handlar det inte bara om mig. Jag förstår att folk har en affektion för artisten Kim Wilde, men som band skapar vi ett fantastiskt vackert oväsen och en bra show. Det gör vi som ett lag, vilket är viktig för mig. Vid flera tillfällen har det blivit oerhört känslosamt för mig att möta publikens reaktioner, jag känner mig lyckligt lottad och ödmjuk inför det.

Hon har haft sina dalar och toppar genom åren. Strul med skivbolag och uteblivna framgångar har varvats med priser och lyckad skivförsäljning.

– Jag har lärt mig många läxor genom åren. Som alla människor gör oavsett bransch. Nu, när jag passerat 60, är jag betydligt mer lycklig i musikbranschen än jag var när jag var mellan 20 och 30. Jag känner mig mer rotad, alla de frågor jag hade som ung har jag fått besvarade. Med ålder kommer vishet, vilket jag känner är en stor tröst. Du kanske inte nödvändigtvis blir en bättre människa, men det hjälper dig genom vardagen.

– Oavsett hur känd du är som artist eller som person så handlar allt om hur många timmar du lägger ner, hur mycket passion du tillför i det du gör. Ju mer hängiven du är, desto mer får du ut av det. Av livet. För mig har det handlat om hårt arbete och jag har lärt mig livsläxorna och är samtidigt övertygad om att jag har många kvar att lära mig.

Hon har tagit pauser från musiken i perioder men alltid återvänt, här en bild från en konsert 2010.
Hon har tagit pauser från musiken i perioder men alltid återvänt, här en bild från en konsert 2010. Foto: Ronald Zak

"Trädgården är min kyrka”

Vid sidan av musiken har hon under de senaste 20 åren haft en parallell karriär som författare av trädgårdsböcker och programledare för Channel 4-programmet "Better Gardens". Hon började utveckla sina gröna fingrar när hon fick barn och ville skapa en utemiljö för lek.

– Trädgårdsarbete är som meditation för mig, säger hon och drar paralleller till andlighet.

– Det är också som en religion. Trädgården är min kyrka och varje gång jag kliver in i den är det som att be en bön. Att pyssla med växter är bra för min mentala hälsa, även om det bara handlar om att ta en promenad för frisk luft.

FAKTA: Kim Wilde

Kim Wilde (Kim Smith), 62, är född i Chiswick i västra London.

Familj: Make och två barn.

Gör: Artist, låtskrivare och producent samt författare och trädgårdsentusiast.

Slog igenom 1981 med ”Kids in America” och har haft 25 hits på Englands top 50-lista. Bland andra ”You Came”, ”Four Letter Word”, ”Chequered Love” och ”Cambodia”. Turnerade med Michael Jackson 1988 och har släppt 14 album plus samlingar och liveskivor. Utöver musiken har hon skrivit böcker om trädgårdsarbete och varit programledare för det brittiska tv-programmet ”Better Gardens”.

Aktuell: Spelar i Karlstad den 9 december.

Hon sätter det i ett större sammanhang.

– Världen vi lever i blir allt mer förvirrande och utmanar oss på alla tänkbara sätt, så det enkla i att ta en promenad medför många positiva saker. Att sköta om min trädgård är en passion här i livet . Min familj, min musik och min trädgård – det är hörnstenarna i mitt liv.

Hon har spelat runt om i Europa och har hunnit med en konsert i Stockholm. Vinter och snö har gett henne julkänslor trots att hon är på resande fot.

– Jag dyrkar julen. Det har jag alltid gjort.

För snart tio år sedan gav hon ut julskivan "Wilde winter songbook" där hon bland annat framför klassikern "Winter Wonderland" med 80-talskollegan Rick Astley.

– Den julmusik jag har bidragit med genom åren är jag nöjd med. Och de gånger jag gör julkonserter känns det väldigt bra att sjunga de där låtarna om hopp och nytt liv. I år får jag uppleva julen i Sverige, här är alla julgranar och dekorationer uppe i full flärd. Det gör mig varm i hjärtat. Glädje och hopp om en bättre framtid för oss alla, det är väl det julen handlar om?

Kim Wilde The Greatest Hits Tour kommer till Nöjesfabriken i Karlstad den 9 december.

Artikeltaggar

7080AbbaArtisterCambodiaKändisarKarlstadKim WildeKonserterLåtskrivandeLondonMotownMusikNöje/KulturNostalgiThe Beach BoysThe BeatlesThe Human LeagueTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.