Hoppa till huvudinnehållet

Hammarö vs Karlstad - kostnaderna skiljer stort

Publicerad:
Varför tar inte Hammarö krafttag på vart våra pengar rinner ut, undrar insändarskribenten.
Varför tar inte Hammarö krafttag på vart våra pengar rinner ut, undrar insändarskribenten. Foto: Henrik Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är enorma skillnader på var man bor. Kommunala orättvisor är stora. Det kan skilja mer än 20 000 kronor per år för en familj i villa på Hammarö jämfört med Karlstad.

Och nu sker det igen. Hammarö Energi höjer avgiften med 3,5 procent 2023 på den redan dyra avgiften. Och som lök på laxen får vi information att vi ska vara nöjda för vi har underhållet kostnadsfritt!? Vad är servicekostnad som vi betalar för i våra fakturor? Hammarö energi har en av Sveriges dyraste fjärrvärme (plats 191, enligt Nils Holgersson-rapporten 2021).

Samma producerade vatten och värme som Hammarö får levererad från Karlstad som har en av Sveriges billigaste. På plats 48, Karlstad Energi, som höjer avgiften med 1 procent, de har också “kostnadsfri” service.

Det slutar inte där. Kommunal skatt: Hammarö 34,8 procent vs Karlstad 32,95 procent. Sopor: Hammarö 129 kronor per lägenhet och månad vs Karlstad 103 kronor per lägenhet och månad. VA: Hammarö 6 446 kronor per lägenhet och år vs Karlstad 3 648 kronor per lägenhet och år (källa Nils Holgersson-rapporten år 2021, med reservation för felskrivning).

Varför tar inte Hammarö krafttag på vart våra pengar rinner ut?

Ebba Gul

***

SVAR DIREKT: Svårt att jämföra en mindre kommun med en stor

Hammarö växer, men i jämförelse med Karlstad är vi fortfarande en liten kommun med färre antal invånare.

Att jämföra kommuners kostnader mot varandra rakt av ger inte en korrekt bild av helheten. Alla kommuner, oavsett storlek, har samma lagkrav och åtaganden. Det innebär att de kostnader som en kommun har för bland annat renhållning, utbyggnad och underhåll VA- och fjärrvärmenät ska fördelas på kommuninvånare eller mellan kunder. Vilket också gör att det blir prisskillnader. En större kommun med fler invånare får en lägre avgift per invånare och kund.

Att Hammarö är en kommun med stark tillväxt är positivt. Men det betyder också att vi behöver tillgodose de behov som finns, investera i våra verksamheter, bygga nya skolor och infrastruktur. Det är kostnader som den höjda kommunskatten ska vara med och täcka.

Fjärrvärmebolagen är inget undantag när det kommer till prisökningar på varor och tjänster som följd av en skakig omvärld. Hammarö Energi köper fjärrvärme från Karlstad, men även här är det flera faktorer som spelar in hur kostnaderna fördelas och hur kostnadseffektivt ett energibolag är.

Lars Elfstrand

chef serviceförvaltningen, Hammarö

Johan Modin

VD Hammarö Energi AB 

Artikeltaggar

EnergiFjärrvärmeHammarö energiInsändareKarlstads energiVA