Hoppa till huvudinnehållet

Gerd fyller 104 – och ställer ut hos Lars Lerin: ”Jag får känna mig levande”

Publicerad:
Gerd Göran ställde ut på Arvika konsthall våren 2021. Nu är hon utställningsaktuell igen, den här gången hos Lars Lerin på Sandgrund.
Gerd Göran ställde ut på Arvika konsthall våren 2021. Nu är hon utställningsaktuell igen, den här gången hos Lars Lerin på Sandgrund. Foto: Lena Richardson

Gerd Göran är först ut bland 2023 års gästutställare hos Lars Lerin på Sandgrund. Nyss fyllda 104 kommer hon att bjuda på en premiär: för första gången ska hon visa sina akvareller.

– De har legat i en låda här, men nu ska de ut. Det är ju helt otroligt. Och det är ju inte vem som helst som frågar!

Besökarna på Sandgrund får inte bara se verk av Lars Lerin själv. Akvarellmästaren Lerin har också utrymme för gästutställningar och just nu visas verk av Göteborgskoloristen Ragnar Sandberg och Lerin-lärlingen Johanna Backman.

Efter nyår väntar nya gäster och först ut är en grand old lady i Värmlandskonsten.

– Det är ju riktigt roligt! säger Gerd Göran.

Hon fyller 104 den 5 januari och den 4 februari är det vernissage på Sandgrund. Då kommer hon att visa upp akvareller för första gången.

Lars har inte glömt

– Lars var ju här med sina lärlingar och då fick han syn på akvarellerna och dem hade han inte glömt, så han var här och plockade ut 80 stycken. Combihörnan får fullt upp med att sätta passepartout på dem, säger hon och skrattar.

Hon är glad över utställningen och över att Lars Lerin lyfte fram just akvarellerna, som hon själv inte tänkt så mycket på.

Lars Lerin var redan som ung en kär gäst i Sångshyttan. För ett par år sedan hälsade han på med lärlingarna i tv-programmet och nu har han återkommit för att fånga upp akvareller av Gerd Göran till en utställning.
Lars Lerin var redan som ung en kär gäst i Sångshyttan. För ett par år sedan hälsade han på med lärlingarna i tv-programmet och nu har han återkommit för att fånga upp akvareller av Gerd Göran till en utställning. Foto: Lena Richardson

– Akvarellerna har jag alltid målat bredvid, för att förbereda mig för större bilder, förklarar hon. Jag hade aldrig kameran med mig, utan hade block och färger. Det blev mycket hus, landskap och ängar, en blandning av olika saker.

Flera decennier

Hon är mest känd för sina stora oljemålningar, men under sina många aktiva år som konstnär hann hon med mycket annat också.

– Har man hållit på så länge som jag, håller man på på olika sätt. Ibland passar det bra med pasteller och ibland något annat. Man kan inte alltid ha med sig hela attiraljet ut heller, utan då passar det med lite enklare, säger hon.

Akvarellerna har tillkommit under en lång period, från 60-talet fram till 90-talet.

Gerd Göran tog en svängom i köket vid ett reportage i Sångshyttan strax före hennes 100-årsdag.
Gerd Göran tog en svängom i köket vid ett reportage i Sångshyttan strax före hennes 100-årsdag. Foto: Lena Richardson

– De har legat i en låda här, men nu ska de ut. Det är ju helt otroligt. Och det är ju inte vem som helst som frågar! Han har plockat i mina högar. Han stod och bläddrade och tittade och sa åååå, och det var jätteroligt, säger Gerd Göran.

”Alltid så god vän”

Att just akvarellisten Lars Lerin såg hennes akvareller och såg storheten i dem är förstås ingen slump; inte heller att just han fick fria händer att leta i högarna. Hon har känt honom länge och har stort förtroende för honom, som konstnär och som vän.

– Jag har alltid varit så god vän med Lars. Som tjugoåring var han här ibland med sin pappa och han tyckte om vad vi gjorde och hur vi levde. Vi har alltid haft bra kontakt, säger hon.

Gerd Göran är född i Västmanland, växte upp i Skåre och kom till Arvika på 40-talet, men det är i Sångshyttan hon landade med sin man Niklas Göran.
Gerd Göran är född i Västmanland, växte upp i Skåre och kom till Arvika på 40-talet, men det är i Sångshyttan hon landade med sin man Niklas Göran. Foto: Lena Richardson

Om man tittar på tidiga verk av Lars Lerin kan man ana att han tagit intryck av Gerd Görans sätt att måla, men även sedan han fann sin helt egen väg i konsten har de hållit kontakten.

– Jag har ställt ut två gånger förut hos Lars, påminner hon.

”104 – det är ju lite ansenligt”

Numera målar hon inte längre, men hänger med i vad som händer i konsten och i världen och har ett innehållsrikt liv, med den älskade gården i Sångshyttan utanför Hällefors som bas.

– Jag fyller 104 i januari. Det är ju lite ansenligt! Och att jag fortfarande är i tillståndet att jag kan vara med. Jag bor tillsammans med min dotter och måg så jag är inte ensam och allt möjligt händer runt mig, så jag får känna mig levande. Än är det inte slut!

Utställningsfakta

Gäster på Sandgrund 2023

Gerd Göran

4 februari – 28 maj

Örnulf Opdahl

23 juni – 27 augusti

Birgitta Liljebladh

2 september – 26 november

Tomas Christensson

2 december- 23 december

Lars Lerins lärlingar (lilla galleriet)

9 december – 23 december

Artikeltaggar

ArvikaFritid och livsstilGerd GöranHälleforsKarlstadKonstLars LerinNöje/KulturSandgrundSandgrundUtställningarVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.