Hoppa till huvudinnehållet

Gamla Sunne på Himmel och hav: ”Väcker många minnen”

Publicerad:
 Sagabiografen, med en skymt av IC-macken är ett av de Sunnemotiv som Karina Johansson visar på Galleri Himmel och hav
Sagabiografen, med en skymt av IC-macken är ett av de Sunnemotiv som Karina Johansson visar på Galleri Himmel och hav Foto: Dan Enwall

På Galleri Himmel och hav i Sunne öppnar på lördagen en utställning med målningar av Karina Johansson.

– Fokus ligger på mina Sunnemotiv, säger hon.

Karina Johansson har bland annat blivit känd för sina målningar av hur det såg ut i Sunne på 1950- 60- och 70-talet. Mestadels handlar det om bensinstationer, caféer och kiosker. Bland de Sunnemotiv som visas i den här utställningen är de flesta tidigare verk, men fyra målningar är nya. Motiven är Sandins kiosk, Nybergskiosken, Hermanssons kiosk och Sagabiografen, med en skymt av IC-macken.

– Många av motiven har jag målat förut, fast i andra varianter. Det är ju roligt med de här ställena eftersom det är mötesplatser som många har minnen ifrån. Många kommer fram och säger: ”Det var ju där vi var”, säger Karina Johansson.

Hon jobbar i akryl och när det gäller de här Sunnemotiven kommer de från gamla fotografier.

– Oftast svartvita, så då får man ju efterforska vilka färger som gällde, med mera. Över huvud taget tycker jag att historik runt motiven är viktig. Så jag har ringt runt och samlat ihop så mycket som går. Vid målningen sätter jag upp en sammanfattning och så finns det ett häfte i utställningslokalen med lite mer utförlig information, säger Karina som förutom att vara konstnär och författare är reporter på Fryksdalsbygden.

Varför har du fastnat för den här tidsperiodens Sunnemiljöer?

– För det första är det nostalgi, vilket jag gillar rent allmänt. Jag har en gammal DKW och en del retroinredning hemma bland annat. Sedan finns det ju många som målat det riktigt gamla Sunne, ungefär runt förra sekelskiftet och några årtionden framåt. Men från den här perioden finns det kanske inte lika många målningar. Och så tycker jag att det är roligt eftersom en del av miljöerna finns kvar när jag var liten, säger Karina.

Hur började det?

– Jag har ju målat Sunne som det ser ut i dag. Och så småningom började motiven ”ta slut”. Då letade jag på Sunnesidan på Facebook där det dök upp ett vykort på Nybergskiosken. Det ledde till att jag sökte vidare varpå jag fick träff på femtioelva olika kiosker och så var det i gång. Det här ”tema-måleriet” har verkligen gett mig en ny-kick, säger Karina som fick frågan om att ställa ut på Galleri Himmel och Hav när hon ställde ut på Lustenrundan i Forshaga kommun i augusti.

 • Karina har förevigat många gamla butiker.
  Karina har förevigat många gamla butiker. Foto: Dan Enwall
 • Den gamla Nynäs-macken.
  Den gamla Nynäs-macken. Foto: Dan Enwall
 • Kiosker är ett favoritmotiv.
  Kiosker är ett favoritmotiv. Foto: Dan Enwall
 • Ett bokbord står också framme.
  Ett bokbord står också framme. Foto: Dan Enwall

– Då var tanken att det skulle ske ganska snart efter det, men jag ville gärna hinna måla lite nytt först så då blev det nu istället, säger Karina Johansson.

Utställningen pågår till den 15 december.

Artikeltaggar

DKWFacebookForshaga kommunFotograferingKarina JohanssonLustenrundanNöje/KulturSjöar och havSunneUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.