Hoppa till huvudinnehållet

Engelsk fruktkaka en hållbar klassiker

Publicerad:
En klassisk engelsk fruktkaka som står sig länge.
En klassisk engelsk fruktkaka som står sig länge. Foto: Mats Kästel

Dags att börja julbaka! Den här fruktkakan har goda vännerna Annesofie och Mats Kästel i Karlstad gjort i många år. Det är ursprungligen ett recept från Femina på 70-talet av Agneta Lampe, berättar Mats Kästel. Egentligen ska det också vara gröna maraschinokörsbär i kakan men det är omöjligt att få tag på i dag. Det är inte heller lätt att hitta röda maraschinokörsbär som nog måste beställas på nätet. Men i stället kan man ta röda cocktailbär som är urkärnade röda körsbär. Inte riktigt lika förnämligt som röda maraschinokörsbär men det blir en väldigt god klassisk engelsk fruktkaka ändå med röda cocktailbär! Och en klassisk engelsk fruktkaka står sig hur länge som helst och blir bara godare och godare!

Till en fruktkaka:

2 hg röda maraschinokörsbär

1 hg fikon eller dadlar

2 hg russin

50 g syltat apelsinskal

50 g suckat

0,5 dl konjak

0,5 dl spad från körsbären

225 g rumsvarmt smör

2,5 dl socker

4 ägg

4,5 dl vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

en halv tsk kryddnejlika

1 msk kakao

1 hg hasselnötskärnor

Så här gör man: Skär körsbären i halvor och dadlar eller fikon i tärningar. Blanda alla fruktsorterna i en skål och häll över konjak och körsbärsspad. Låt blandningen dra 1 timme.

Rör under tiden smör och socker pösigt och tillsätt äggen ett i sänder.

Blanda mjöl, kryddor och hackade nötkärnor med fruktblandningen och rör om så att frukten blir väl mjölad. Rör ner blandningen i smeten.

Rör försiktigt om och smaka gärna om det behövs mer kryddor.

Häll smeten i en smord och bröad form (1,5–2 liter).

Släta till ytan och grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i cirka 2 timmar.

Lägg över ett papper om det behövs mot slutet. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen. Packa i folie och förvara i formen. Fruktkakan kan med fördel förvaras svalt att mogna i ett par veckor.

Artikeltaggar

JulMat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.