Hoppa till huvudinnehållet

Nytt centrum med samlade kompetenser ska korta väntetiderna på barnpsykiatrin

Publicerad:
Verksamhetscheferna Marianne Fleron, Monica Hammar och Monica Gustavsson flätar ihop sina verksamheter i CTI. Regionrådet Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden invigde mottagningen.
Verksamhetscheferna Marianne Fleron, Monica Hammar och Monica Gustavsson flätar ihop sina verksamheter i CTI. Regionrådet Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden invigde mottagningen. Foto: Tommy Pedersen

Region Värmland gör en satsning och öppnade under torsdagen Centrum för tidiga insatser där man samlat kompetenser för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

– Det här blir det bästa för barnen och deras familjer, säger Marianne Fleron, verksamhetschef för barn- och ungdomshabiliteringen.

Det tog 15 år från idé till verklighet. Men nu är CTI, Centrum för tidiga insatser, igång och invigt.

– Det var en uppdelning mellan de här tre verksamheterna som vi inte var nöjda med. Det tog lite tid men nu finns alla kompetenser för barnens bästa samlade på ett ställe.

De tre verksamheterna som ryms i CTI är BUP, barn- och ungdomspsykiatri, BHU, barn- och ungdomshabilitering, och barn, unga och familjehälsa.

Verksamhetscheferna Marianne Fleron, Monica Hammar och Monica Gustavsson klarade första uppdraget tillsammans.
Verksamhetscheferna Marianne Fleron, Monica Hammar och Monica Gustavsson klarade första uppdraget tillsammans. Foto: Tommy Pedersen

Mottagningen riktar sig till de yngsta barnen mellan 0-6 år med, eller misstanke om, autism, intellektuell funktionsnedsättning eller adhd. De ska erbjuda stöd, behandling och neuropsykiatrisk utredning.

Barnen remitteras från barn- och familjehälsans psykologer via BVC i hela länet.

Kortare väntetid

Monica Lindgren, samordnare och kurator, och Maria Unenge Hallerbäck, överläkare barnpsykiatri, är jättenöjda med de nya lokalerna - även om inte alla barnmöbler hunnit komma än.

För överläkare Maria Unenge Hallerbäck är mottagningen efterlängtad.
För överläkare Maria Unenge Hallerbäck är mottagningen efterlängtad. Foto: Tommy Pedersen

– Våra verksamheter var tidigare uppdelade och låg på BUP i Inre hamn, på CSK och på öppenvårdspsykiatrin i Klara så barnet slussades runt och vi bytte barn med varandra. Här blir det fler tidiga insatser och mindre väntan med många kompetenser som ser barnet, säger Maria Unenge Hallerbäck.

– Tidiga insatser fångar upp avvikelser och vi kan stötta både barnet och inte minst deras föräldrar, säger Monica Lindgren.

Monica Lindgren är samordnare och kurator på mottagningen.
Monica Lindgren är samordnare och kurator på mottagningen. Foto: Tommy Pedersen

De kompetenser som finns i huset är läkare, psykolog, kurator, habiliteringspedagog, vårdadministratör, logoped, arbets- och fysioterapeut och rådgivande dietist och sjuksköterska. Sammanlagt 12 personer och tre heltidstjänster.

Hamnat avsides

CTI öppnade 1 november och har fått ett bra bemötande.

– Familjer tror att de ska få vänta länge men hit kommer de ganska snabbt – än så länge i alla fall och vi hoppas kunna hålla i det. Vi tycker det här är så roligt, säger de båda.

Även om det är funktionellt, fint och bra på insidan har Region Värmlands lokalbrist dock lett till att CTI hamnat något avsides bland industri och bygghandlare på Hamnpirsgatan i Karlstad.

Artikeltaggar

adhdAutismBarn- och ungdomspsykiatriCentralsjukhuset i KarlstadKarlstadRegion VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.