Hoppa till huvudinnehållet

Julklappen till Mårbacka: en utställning att inviga i nyrenoverat magasin

Publicerad:
Irene Henriksson, Mårbacka, och Maj-Lis Sirén, Lärarstiftelsen, möttes för julklappsutdelning. Pressbild.
Irene Henriksson, Mårbacka, och Maj-Lis Sirén, Lärarstiftelsen, möttes för julklappsutdelning. Pressbild. Foto: Anette Rhudin

Det renoveras för fullt på Mårbacka – ett gammalt magasin rustas upp. Till våren ska det vara klart och då flyttar en ny utställning in.

”En sagolik skola” berättar den svenska skolans historia och Selma Lagerlöf är självklart en av pionjärerna som lyfts fram.

Från en stiftelse till en annan – utställningen En sagolik skola har tagits fram av Lärarstiftelsen, som nu donerat den till Mårbackastiftelsen.

– Vi är otroligt glada och stolta över att få ta emot den underbara utställningen. Den kommer verkligen komma till glädje för alla de skolklasser som varje år besöker Mårbacka, som nu får en möjlighet att följa den svenska skolans spännande framväxt, säger Irene Henriksson, intendent på Mårbackastiftelsen, i ett pressmeddelande.

Skolans eldsjälar

Författaren Selma Lagerlöf är en av de starka profiler som påverkat den svenska skolans utveckling. Hon var själv utbildad lärarinna och skrev därtill Nils Holgerssons underbara resa, som blev en viktig och för sin tid annorlunda skolbok.

– Det är jättekul att vi får utställningen till Mårbacka med tanke på folkskolans historia och hennes roll, säger Irene Henriksson till NWT.

Selma Lagerlöf utbildade sig till lärare och arbetade som det i tio år, innan hon blev författare på heltid.
Selma Lagerlöf utbildade sig till lärare och arbetade som det i tio år, innan hon blev författare på heltid. Foto: No Byline

Selma Lagerlöf är självklart med i utställningen, som också lyfter fram flera andra som kring sekelskiftet 1900 formade den svenska skolan. Där finns Fridtjuv Berg – ”den svenska grundskolans fader”, men också författaren Ellen Key och konstnären Carl Larsson.

”Vi får möta barnen i skolan, lärarna som utvecklade sin profession och eldsjälarna som verkade för elevernas tillgång till högklassig konst och litteratur”, beskriver Lärarstiftelsen innehållet i utställningen.

Magasinsrenovering

Skolutställningen kommer att få flytta in i en magasinsbyggnad, som just nu är under upprustning och ska få en ny roll.

– Det är en lokal som vi inte använt tidigare, som vi fått möjlighet att göra i ordning med Leader-pengar som vi fått. Den kan vi renovera och anpassa nu så att vi kan ta emot besökare där, berättar Irene Henriksson.

Mårbacka på en ritning från ombyggnadsåren av huvudbyggnaden. Också idag rustas det på gården: just nu renoveras ett magasin för att bli en utställningslokal.
Mårbacka på en ritning från ombyggnadsåren av huvudbyggnaden. Också idag rustas det på gården: just nu renoveras ett magasin för att bli en utställningslokal. Foto: Lena Richardson

Hon berättar att renoveringen är i gång och siktet är inställt på invigning i mitten av maj. Då ska skolutställningen ha flyttat in på övervåningen och den kommer även successivt att utvecklas med mera fakta om Selma Lagerlöfs författarskap.

Sagohörna och berättelser

Planerna för magasinet slutar inte där:

– På nedervåningen blir det en liten lokal för berättarföreställningar för en liten grupp, som skolklasser. Där finns också en sagohörna och ett litet bibliotek.

Planen är att ha magasinet öppet från maj till september.

Det är ett unikt dokument över den svenska skolans utbildningshistoria, över dess eldsjälar, lärare och elever.
Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarstiftelsen.

– Det är ett ouppvärmt utrymme, så den kommer inte att vara öppen på vintern, förklarar Irene Henriksson.

”Ett unikt dokument”

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarstiftelsen, är nöjd över utställningens nya adress.

– Lärarstiftelsen är väldigt nöjda över att kunna ge alla skolbarn som besöker Mårbacka denna tidiga julklapp. Det är ett unikt dokument över den svenska skolans utbildningshistoria, över dess eldsjälar, lärare och elever. Det känns riktigt bra i magen att den får ett hem på vackra Mårbacka, säger hon.

Artikeltaggar

Irene HenrikssonLärareLärarförbundetLitteraturMårbackaNöje/KulturSelma LagerlöfSkola och utbildningSkolorSunneUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.