Hoppa till huvudinnehållet

Nyårstraditionen Cabary är tillbaka: "Kan skratta åt verklighetens elände"

Publicerad:
Chasmine Ekström och Sarah Holm i sketchen "Ovetenskapens värld". Båda är debutanter i Cabary-sammanhang.
Chasmine Ekström och Sarah Holm i sketchen "Ovetenskapens värld". Båda är debutanter i Cabary-sammanhang. Foto: Helena Karlsson

Tiktok, Tinder och politik.

När den värmländska revy-institutionen Cabary laddar om för en ny premiär vill man locka både stammisar och en yngre generation.

Ifjol firade Cabary 40 år och trots några knackiga pandemiår står humorgruppen snart redo för en ny uppsättning. Satir, sketcher och dans står på schemat och planen är att ta upp både regionala, nationella och internationella företeelser och händelser.

– Årets show heter "Spot on!", börjar Suzanne Carling.

Hon är en veteran i sammanhanget och svarar för regi.

– Titeln anspelar bland annat på energikrisen, men också på att vi – förhoppningsvis – är på pricken med vilka nyheter vi tar upp.

”De yngre ska också känna igen sig”

I år vill Suzanne Carling och de övriga medverkande utveckla humorformen och hitta nya grepp.

– Jag har gjort det här i så många år nu så det känns viktigt att förnya showen.

Bland de nya greppen nämner hon att det går en tydlig röd tråd genom föreställningen.

– Publiken kommer att få uppleva ett nytänk, samtidigt som våra stammisar ska känna igen sig i det som är Cabary. Vi tar upp saker som Tiktok och Tinder, de yngre ska också känna igen sig i saker som är roliga.

Det är runt 70 personer som är engagerade i den ideella föreningen och som på ett eller annat sätt ser till att föreställningarna blir av.

– Det är tolv på scenen, varav fyra är mer fokuserade på dans, fortsätter Suzanne Carling.

– Dessutom medverkar ett sexmannaband på scenen.

Suzanne Carling, regissör, berättar om den kommande Cabary-showen på Scalateatern i Karlstad.
Suzanne Carling, regissör, berättar om den kommande Cabary-showen på Scalateatern i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

"Cabary har en viktig funktion”

I ensemblen finns flera nya namn, bland andra Chasmine Ekström och Sarah Holm.

– Chasmine har suttit i publiken under många år och tänkt att "Där uppe på scenen skulle man stå en dag!". Och nu står hon där! Skitkul.

Suzanne Carling ser Cabarys roll som viktigt i Karlstad och Värmlands kulturutbud.

– Cabary har en viktig funktion. Inte minst eftersom den drivs helt ideellt, den drivs av ren glädje. Vi har en väldigt hög nivå, det är proffsiga amatörer som medverkar. Vi har ett stort kulturutbud i Karlstad, men Cabary har en stark lokal prägel.

– Dessutom är det en viktig tradition att värna om. Att kommentera aktuella nyhetshändelser genom humor och teater är tacksamt, det är ett bra och enkelt sätt för folk att ta till sig nutiden. I revy kan man skratta åt verklighetens elände.

Kan ta upp svåra saker med humor

I sedvanlig anda har Cabary premiär på nyårsafton och publiken ska få en känsla av högtid och fest.

– Det ska vara show! Publiken ska må gött när de lämnar salongen men de ska också ha fått med sig en och annan tankeställare. Vi vågar ta upp saker som är svåra, med humor kan man berätta om tunga saker på ett annat sätt än man tar del av i nyhetsflödet.

Efter premiären på nyårsafton spelas Cabary vid åtta tillfällen fram till och med den 14 januari.

Artikeltaggar

CabaryFöreställningarHumorKändisarKarlstadMusikNöje/KulturPremiärerRevyerScalateaternShowerSuzanne CarlingTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.