Hoppa till huvudinnehållet

Utredningen om Kyrkhedens skola klar – blir kostnader för en kvarts miljard

Publicerad:
Kyrkhedens skola i Ekshärad. Arkivbild.
Kyrkhedens skola i Ekshärad. Arkivbild. Foto: Pia Holmström

Ombyggnad eller renovering av Kyrkhedens skola? Eller rent av en helt ny skola. Nu är kommunen klar med utredningen som har undersökt de olika alternativen. Det står klart att vilket alternativ kommunen än väljer så blir det kostsamt. Omkring en kvarts miljard.

– Spontant, så tycker jag det är dyrt. Det är mycket pengar. Samtidigt är det ju intressant att kostnaden är likvärdig oavsett vad man gör, säger Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet.

De äldsta delarna av Kyrkhedens skola i Ekshärad är från 1950-talet och är slitna. Utredningen om skolans lokaler har pågått sedan slutet av februari.

– Det är ingen tvekan om att vi måste göra någonting på Kyrkheden. Det har vi sagt och det kommer vi att göra. Så får vi se vilka delar vi klarar av, säger Boo Westlund.

Utredningen som nu är klar och blev offentlig i slutet av förra veckan slår fast att ombyggnation är ett alternativ till nybyggnation.

Samtidigt framhålls att både nybyggnation och ombyggnation är genomförbara vägar framåt och att det finns olika för- och nackdelar med båda alternativen. Ur ett ekonomiskt perspektiv blir nybyggnation ett mer kostnadseffektivt alternativ.

En ombyggnad och tillbyggnad av skolan skulle kosta 231 miljoner. Ungefärliga energikostnader skulle bli 594 000 kronor årligen.

Investeringsbudgeten för en helt ny skola i Ekshärad skulle ligga på 236 miljoner. Då tillkommer också kostnader för tillfälliga skollokaler under byggtiden på cirka 15 miljoner.

Energikostnader

Detta alternativ innebär de lägsta energikostnaderna, summan landar på 325 000 kronor årligen.

– Energikostnaden är viktig. Det ser man ju inte minst nu med de energipriser vi har. Det kommer att bli viktigt i framtiden också, säger Boo Westlund.

Ett tredje alternativ är enligt utredningen att enbart riva skolbyggnaden där bland annat rektorsexpeditionen finns och ersätta den med ett nybygge. Det skulle i så fall kosta 257 miljoner. Energikostnaderna skulle i så fall ligga på 392 000 kronor årligen.

OR kommer någon gång efter nyår ta ställning till vilket av alternativen som partiet förespråkar.

– Vad vi än vill göra får det ju inte äventyra kommunens ekonomi. Vi måste också få svar på frågan var smärtgränsen går för vad vi klarar av i investeringar den närmaste tioårsperioden, säger Boo Westlund.

Önskar bred politisk uppgörelse

Han lyfter också fram olika investeringar som kommunen står inför de närmsta åren, bland annat teknikhuset som ska byggas i Hagfors för cirka 300 miljoner och stå klart 2025.

Han hoppas på en bred politisk uppgörelse om Kyrkhedens skola.

– För det är mycket pengar och det är viktigt att vi alla tar ansvar för det här. Precis som med teknikhuset hoppas jag på att vi hittar konsensus för Kyrkhedens skola också, säger Boo Westlund.

Någon gång under våren 2023 tror han att den politiska processen är klar och att man kan fatta beslut om vilket alternativ man bestämmer sig för.

Efter Råda skola – nu vill OR ha ny skola i Ekshärad

Artikeltaggar

Boo WestlundEkshäradHagforsInvesteringarOberoende realisterRenoveringarSkola och utbildningSkolorUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.