Hoppa till huvudinnehållet

Platt fall för skolfrukosten – rektorn: ”Eleverna säger att de inte vill äta”

Publicerad:
På frukosten på Södermalmsskolans fanns gröt, flingor och smörgås.
På frukosten på Södermalmsskolans fanns gröt, flingor och smörgås. Foto: Maiken Kettil Schough

Det var i våras som Södermalmsskolan blev försöksskola för pilotprojektet att servera frukost innan lektionsstart. Redan efter några veckor märktes det att det var svårt att få högstadieeleverna intresserade. Något som inte blivit bättre.

– Jag gjort allt för att det ska bli rätt gjort men har ändå inte nått fram fullt ut, säger Jan Larsson, Södermalmsskolans rektor.

När projektet drog igång gjordes stora insatser från skolan för att alla elever skulle vara väl medvetna om att möjligheten till frukost fanns. Även deras vårdnadshavare fick information om att skolfrukost nu serverades. Efter några veckor skickades ny information ut.

– Jag har talat med klassföreståndare och elevrådet. Vi har affischerat på skolan för att informera, säger Jan Larsson.

Försökt nå ut

När skolan i början av terminen fick nya sjuor gjordes informationskampanjen om. Men har ändå inte lyckats dra något vidare intresse från eleverna i årskurs 7-9.

–Vi har också kompletterat med att vi har erbjudit hela klasser tillsammans med sina mentorer att komma och äta frukost. Detta har ett par klasser nappat på, skriver Jan Larsson till skolnämnden.

Jag gjort allt för att det ska bli rätt gjort men har ändå inte nått fram fullt ut
Jan Larsson

Likväl har snittet per frukost legat på mellan två till tre elever. Intentionen var god från skolnämndens sida som ville se om det gick att öka måluppfyllelsen med att ge frukost innan lektionsstart. Något som idag verkar vara svårt att mäta då underlaget är för dåligt.

– Det är en dyr kostnad för få måltider, konstaterar Jan Larsson.

Skolan har också försökt att väcka intresse i att bjuda in KFUM, som har morgonfotbollen på fredagar, men inte heller det har gett ett bättre utfall.

Vad det är som gör att eleverna är i stort sett ointresserade av att äta frukost i skolan har Jan Larsson försökt att ta reda på.

– Jag har talat med elever, jag har gjort några stickprov, och frågat varför de inte äter när det finns. Då säger de att det är för tidigt och att de inte vill äta frukost, säger Jan Larsson.

Nya idéer

För några veckor sedan träffade skolans ledning, skolpolitikerna och då bollades några tankar om att ha andra tider eller att ge frukt tidig förmiddag.

–Men då är risken att eleverna inte äter lunch, säger Jan Larsson.

 ”Det är en dyr kostnad för få måltider”,  säger Jan Larsson, rektor på Södermalmsskolan.
”Det är en dyr kostnad för få måltider”, säger Jan Larsson, rektor på Södermalmsskolan. Foto: Ida Oscarsson

Projektet avslutades vid höstlovet så för den elev som är hungrig på morgonen eller förmiddagskvisten finns skolans cafeteria kvar.

– Vi har subventionerade priser på smörgås, frukt, müsli så det fortsätter och vi försöker göra en hyfsad nyttig cafeteria, säger Jan Larsson.

Nu kan han krasst konstatera en enda sak om projektet:

– Det är ett avslutat kapitel just nu om inte nämnden bestämmer något annat.

Artikeltaggar

Jan LarssonKFUMLärareNämnderPolitikSkola och utbildningSkolorSödermalmsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.