Hoppa till huvudinnehållet

Ny prognos för vintersmockan: 8 000 (!) kronor dyrare elräkningar i Värmland

Publicerad:
Maria Erdmann är vd för God El som tagit fram prognoser för vad värmlänningarna kan få betala för sin elräkning i vinter.
Maria Erdmann är vd för God El som tagit fram prognoser för vad värmlänningarna kan få betala för sin elräkning i vinter.

Värmlänningarna bör räkna med en rejäl vintersmocka när elräkningarna för december, januari och februari trillar ner i brevlådan.

God El har tagit fram prognoser som visar att en genomsnittlig villaägares elräkning kan vara upp mot 12 000 kronor i månaden under de kallaste månaderna.

– Det är vad marknaden tror att det kommer kosta framöver, säger Maria Erdmann, vd för God El.

En ny prognos från God El visar att det kan bli rejäla elräkningar i vinter. För december, januari och februari kan en villaägare som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år få elräkningar på 11 700 kronor per månad.

– I början av hösten såg det ännu värre ut än nu. Det är fortfarande helt galet, men det ser lite bättre ut, säger Maria Erdmann, vd för God El.

Elpriserna ökar under tisdagen – så dyrt blir det

I sin prognos har God El tittat på terminspriserna, alltså de långsiktiga kontrakten på elpriser och lagt till skatter och avgifter.

– Vi har tittat på förbrukningen för månaderna tillsammans med priset för att få så realistiska estimat som möjligt. Men det här är en prognos, det är vad marknaden tror att det kommer kosta framöver.

De som har bundit sitt elpris kommer inte få några överraskningar i brevlådan. Men 55 procent av elkonsumenterna i elområde tre, som Värmland ingår i, har ett rörligt månadspris.

– Den andelen har ökat under hösten på grund av att det inte har funnits fastprisavtal värda pengarna. Vi tycker kunderna är kloka som inte skaffar fastprisavtal just nu, säger Maria Erdmann.

Extrem ökning

Motsvarande vintermånader 2021/2022 var den genomsnittliga elräkningen på strax under 4 000 kronor för en villaägare. För en liten lägenhet var det istället 300 kronor, men nu kan det alltså bli många tusenlappar dyrare.

– I januari hade vi med den tidens mått extremt höga priser. I Värmland betalade man för en villa 5 150 kronor i januari och jämfört med december var det 2 000 kronor. Så nu väntar minst en fördubbling enligt prognosen, säger Maria Erdmann.

– Det är jättemycket pengar och vi hoppas att man vidtar de åtgärder man kan för att minska sin förbrukning. Gör vi det kollektivt minskar efterfrågan och då sjunker priset också.

Vad är det som trissar upp priserna?

– Det som har hänt är att väderprognoserna visar att det blir kallt, inte så mycket blåst eller nederbörd. Det innebär att det kalla vädret driver upp efterfrågan och så fyller vi inte på med vind- och vattenkraft. Vi hoppas på en vinter som motsvarar en genomsnittlig midsommardag, alltså regn, blåst och värme.

– Sen blir det inte lättare av att kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 har ett driftuppehåll, som är den största reaktorn. Ringhals 4 ligger också nere vilket gör att utbudet minskas. Även kriget i Ukraina och gassituationen påverkar oss också.

Vad är dina tre bästa tips för att minska elräkningen?

– Det är att spara på uppvärmning. Sänk inomhustemperaturen med en grad så kan du minska uppvärmningskostnaden med fem procent. Ta kortare duschar och använd mindre varmvatten samt att spara pengar så man kan hantera kostnaderna.

Prognos för elräkningen för december, januari och februari

Lägenhet

Årsförbrukning: 2 000 kWh

Kostnad: 800 kronor per månad (300 kronor per månad 2021/2022)

Radhus

Årsförbrukning: 10 000 kWh

Kostnad: 5 900 kronor per månad (1 800 kronor per månad 2021/2022)

Villa

Årsförbrukning: 20 000 kWh

Kostnad: 11 700 kronor per månad (3 700 kronor per månad 2021/2022)

Artikeltaggar

EkonomiElElkrisenKonsumentRegnVärmlands länVillorVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.