Hoppa till huvudinnehållet

Marit Kapla klar för ny litteraturfestival i Ådalen

Publicerad:
Marit Kapla i Osebol. I augusti nästa år gästar hon en helt ny litteraturfestival i Ådalen.
Marit Kapla i Osebol. I augusti nästa år gästar hon en helt ny litteraturfestival i Ådalen. Foto: Lena Richardson

Värmländska Marit Kapla är en av premiärförfattarna när Ådalens Litteraturfestival i Sandslån, mitt i Ångermanälven, genomförs för allra första gången, sommaren 2023.

Festivalen får premiär i augusti nästa år. Grundare är författarna Mats Jonsson och Tove Alsterdal, som driver festivalen i samarbete med nystartade Ådalens industrimuseum, berättar TT.

"Vi märkte snabbt att vi har samma syn på vad vi vill göra. Bjuda in författare vi beundrar och inspireras av, med viss betoning på Norrland, men absolut inte enbart", säger Mats Jonsson i ett pressmeddelande.

Rötter i Värmland

"För mig är det här ett sätt att ge tillbaka till Ådalen", säger Tove Alsterdal, vars senaste böcker "Rotvälta" och "Slukhål" utspelas i trakten.

Hon har starka band till Ådalen, men har släkttrådar till Värmland och mer specifikt Alster. Efternamnet Alsterdal hämtade hennes farfar från en dikt av Gustaf Fröding.

Förutom Marit Kapla är bland andra Sasja Filipenko från Belarus och Åsa Larsson klara för den nya litteraturfestivalen.

Artikeltaggar

AlsterBöckerFestivalerFörfattareGustaf FrödingLitteraturMarit KaplaNöje/KulturSandslånTove AlsterdalVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.