Femårige John Walter hittades drunknad efter att han rymt från det låsta HVB-hemmet.
Nu döms de två anställda kvinnorna för pojkens död.
– Den avgörande frågan i målet blev om dörren mellan hallen och barnens rum hade varit stängd, säger lagman Lars Holmgård.
Du hittar livesändningen från presskonferensen i en spelare under texten. Där ser du även NWT:s intervju med Lars Holmgård.
De två anställda kvinnorna i 50-årsåldern hade ansvar för sju barn på Plateas HVB-hem Prästgården i Hagfors när de jobbade natt 15 juni förra året.
Nyast i skaran var femårige John Walter från Falun - som trots sina föräldrars protester placerades på HVB-hemmet i slutet av maj.
– Jag talade om för dem bara att de skulle ta hand om en sak - att han inte fick springa iväg. Jag sa ”han får inte springa iväg, ni måste ha koll på honom, han är så snabb och stark”. Och de intygade det om och om igen, de betonade och lovade till 100 procent att de skulle ta hand om det, har pappa Hans-Erik Sjöholm tidigare sagt till NWT.
Kollegors vittnesmål avgörande
Men knappt tre veckor senare hittades hans son död i Uvån.
John Walter lyckades ta sig ut från den låsta avdelningen genom en altandörr då han och fem andra barn lekte oövervakade i vardagsrummet medan de två ansvariga kvinnorna satt i ett annat rum bakom en stängd dörr.
Efter en utdragen rättsprocess meddelades domen mot kvinnorna på tisdagen.
Värmlands tingsrätt konstaterar att de orsakat John Walters död och dömer dem till villkorlig dom för vållande till annans död.
Avgörande för domen var vittnesmålen från två av kvinnornas kollegor.
Kollegorna, som båda skulle börja jobba klockan sju på morgon, anlände till arbetsplatsen en stund innan. Båda har sedan berättat hur de passerade genom hallen, hälsade på de två kvinnorna och konstaterade att dörren till vardagsrummet, där barnen befann sig utan någon vuxen i närheten, var stängd hela tiden.
– Två anställda vittnade om att dörren var stängd i kanske en minut. Hur länge dörren verkligen var stängd kan inte fastställas, säger tingsrättens ordförande lagmannen Lars Holmgård.
Han fortsätter:
– Men det var mer än enstaka sekunder och det var tillräckligt länge för att pojken skulle hinna avvika utan att de såg det.
Inget förmildrande
Under rättegången betonade kvinnorna att det fanns stora problem med underbemanning samt att den fysiska miljön på HVB-hemmet var dålig.
Men tingsrätten anser inte att det är någon förmildrande omständighet.
– Indirekt skulle det kunna ha betydelse för deras oaktsamhet om det fanns brister, men nu var det till och med så att det var dålig inhägnad runt tomten och det blev till det tilltalades nackdel eftersom det var något de borde känna till och därför skulle de ha extra koll på barnen, säger Lars Holmgård.
När ett av de andra barnen på HVB-hemmet kom ut från vardagsrummet och berättade att John Walter var försvunnen började anställda omgående leta efter honom.
Det tog dock nära 50 minuter innan polis och räddningstjänst kopplades in i sökandet. John Walter hittades senare drunknad i Uvån.
”Livlig och impulsiv”
Tingsrättens slutsats är att de två anställda satt med dörren stängd så länge att John Walter kunde rymma genom altandörren.
Det var, enligt tingsrätten, oaktsamt och det fanns ett orsakssamband mellan deras oaktsamhet och John Walters död.
– Det var känt att pojken var livlig och impulsiv. Att pojken kunde dö var en adekvat följd av deras oaktsamhet att inte ha koll på pojken, säger Lars Holmgård.
John Walters pappa hade yrkat att de anställda skulle dömas för grovt vållande till annans död.
Tingsrätten fann dock att de anställda varit oaktsamma, men inte så pass att de skulle dömas för grovt brott.
Nekar till brott
Kvinnorna döms till villkorlig dom. De ska också solidariskt med varandra betala 42 400 kronor i skadestånd till John Walters pappa samt 30 000 kronor till John Walters mamma.
Kvinnorna har hela tiden nekat till brott. Det är ännu oklart om de kommer överklaga domen.
Du kan se presskonferensen och en intervju med Lars Holmgård i spelaren nedan. Presskonferensen börjar drygt tre minuter in i sändningen.