Hoppa till huvudinnehållet

Hanza skänker hundratals kaminer till Ukraina

Publicerad:
Veronica Svensson, försäljningschef, berättar att Hanza samarbetar med en kund för att tillverka och skänka kaminer till krigsdrabbade i Ukraina.
Veronica Svensson, försäljningschef, berättar att Hanza samarbetar med en kund för att tillverka och skänka kaminer till krigsdrabbade i Ukraina. Foto: FREDRIK KARLSSON

Värmande kaminer från industriföretaget Hanza och en av deras kunder ska göra den kommande vintern mer uthärdlig för krigsdrabbade människor i Ukraina.

150 fältkaminer har redan levererats, och fler är på gång.

Invånarna i Ukraina drabbas som bekant på många sätt, bland annat när el och gas inte fungerar på grund av ryska attacker.

Tillverkningsföretaget Hanza, med fabriker i Årjäng, Töcksfors och Svanskog, vill ge ett bidrag till civilbefolkningen i det krigsdrabbade landet.

– Det är fruktansvärt att höra media rapportera om det otroliga lidandet i Ukraina. Vi vill gärna vara med och bidra med en produkt som kan nyttjas över lång tid, då det kan dröja innan infrastrukturen kommer i gång igen, säger Veronica Svensson, företagets försäljningschef i Skandinavien.

Laserskäraren på Hanza Wermech i Töcksfors används för att göra delar till kaminerna.
Laserskäraren på Hanza Wermech i Töcksfors används för att göra delar till kaminerna. Foto: FREDRIK KARLSSON

Kund kom på idén

Hon berättar att initiativet kommer från en av Hanzas kunder, Väderstad AB i Östergötland, som tillverkar lantbruksmaskiner.

– Det var en av deras konstruktörer som kom på idén och gjorde ritningen till kaminen.

Hanza storsatsar i Västvärmland

Hanza nappade på idén om ett samarbete och på Hanza Wermech i Töcksfors och Svanskog tillverkas nu grundmaterialet till kaminerna. Företaget laserskär och bockar plåten som Vänerstad sedan svetsar samman och bygger färdiga kaminer av.

Den här kaminen kommer att göra människors vardag lite drägligare i krigsdrabbade områden, hoppas man nu på Hanza.
Den här kaminen kommer att göra människors vardag lite drägligare i krigsdrabbade områden, hoppas man nu på Hanza.

Kokplattor

De vedeldade kaminerna genererar värme, och har också kokplattor.

– Vi hoppas och tror att det bli en välanvänd produkt, säger Veronica Svensson.

I ett första steg har 150 kaminer levererats, men det kan bli lika många till.

Tar hjälp lokalt

Kaminerna skickas till de områden som är mest utsatta och där behovet är störst. Lokala hjälporganisationer på plats fördelar ut kaminerna.

– Att det gått snabbt att få i gång leveranserna är ett resultat av vårt mångåriga goda samarbete. Vi känner varandra väl och det var enkelt att starta det här projektet tillsammans, säger Veronica Svensson.

Hanza

Hanza är ett globalt kunskaps- och tillverkningsföretag som moderniserar och effektiviserar tillverkningsindustrin. Genom rådgivning om leverantörskedjor och med egna fabriker grupperade i regionala tillverkningskluster, skapar vi stabilare leveranser, ökad lönsamhet och en miljövänlig tillverkningsprocess för våra kunder.

Hanza grundades år 2008 och nådde år 2021 över 2,5 miljarder kronor i omsättning. Bolaget har sex tillverkningskluster: Sverige, Finland, Tyskland, Baltikum, Centraleuropa och Kina.

Bland Hanzas uppdragsgivare finns produktbolag som ABB, Epiroc, GE, Getinge, John Deere, Saab, Sandvik, Siemens och Tomra.

Hanza är noterat på Nasdaq Stockholms huvudlista.

Artikeltaggar

ABBÅrjängBaltikumKrigNäringslivSaabSvaneholmTöcksforsUkrainaVäderstad ABVälgörenhet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.