Åmåls Kommunfastigheter AB (Åkab) vill höja hyrorna med sex procent från årsskiftet. Nästa vecka påbörjas förhandlingarna med Hyresgästföreningen.
– Sex procent kommer vi aldrig att acceptera, säger Hyresgästföreningens förhandlare Sophia Fors.
Nästa vecka påbörjas hyresförhandlingen för 1 201 hushåll i Åmål. Kommunägda Åkab har inför förhandlingarna aviserat att man vill höja hyrorna med sex procent från den 1 januari. En kraftig höjning jämfört med de senaste årens förhållandevis blygsamma höjningar på mellan 0,95 och 1,8 procent.
Den stora höjningen är en konsekvens av allmäntillståndet i världen och Sverige och motiveras med ökade driftkostnader som, el, fjärrvärme, VA-taxa och ökade räntor, säger Magnus Dalsbo, vd på Åkab.
– Det är de stora delarna.
Hur tror du att hyresgästerna kommer att reagera om det blir en så hög höjning som sex procent?
– Det vill jag inte uttala mig om nu. Vi ska sätta oss ner och förhandla och det vore fel av mig att föregripa det.
Hyresgästföreningens förhandlare Sophia Fors säger att hon har full förståelse för att hyresvärdarnas omkostnader har ökat men att hyresgästerna, som redan står i ett tufft ekonomiskt läge, ska ta hela den smällen är orimligt, menar hon. Den föreslagna höjningen på sex procent är Hyresgästföreningen inte beredd att acceptera.
– Vi vet att vi förmodligen kommer att landa på en högre nivå än tidigare år men vi kommer inte att gå med på en hyreshöjning som är högre än vad som är absolut nödvändigt. Vi förutsätter att bolaget nu gör allt som står i deras makt för att genomföra besparingar och effektiviseringar innan slutnotan landar på hyresgästerna, säger hon.
Vad tycker ni är en rimlig hyreshöjning?
– Det är lite svårt att svara på, men vi kommer inte att gå med på något som är högre än absolut nödvändigt. Vårt mål är att samtliga hyresgäster ska ha råd att bo kvar i sin lägenhet.
Tuffa förhandlingar att vänta?
– Jag har inte träffat Åkab än, men generellt är det tuffa förhandlingar som pågår i år.
För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter skulle Åkab:s krav innebära en höjning med 333 kronor i månaden eller 4 000 kronor per år.
Årets hyresförhandlingar är ovanligt laddade. I vissa delar av landet har hyresvärdarna yrkat på historiskt höga höjningar, på upp till tolv procent. Men variationen är stor. De föreslagna hyreshöjningarna varierar mellan två och tolv procent, visar en granskning av drygt 130 hyresvärdar som tidningen Hem och hyra har gjort.
De föreslagna hyreshöjningarna motiveras ofta med stigande räntor och skenande priser på uppvärmning, el, priser på byggmaterial och annat som behövs för att sköta driften av hyresfastigheter.
Fakta
Senaste årens hyreshöjningar hos Åkab
2022: 1,5 procent
2021: 0,95 procent
2020: 1,8 procent
(Mellan åren 2016 och 2019 höjde Åkab hyrorna med 0,6 procent varje år.)