Hoppa till huvudinnehållet

77-årig värmlänning undvek hyreshöjning – i 13 år

Publicerad:
En man i Storfors vägrade hyreshöjning i 13 år.
En man i Storfors vägrade hyreshöjning i 13 år. Foto: Thomas Kühnel

En 77-årig man i Storfors lyckades undvika hyreshöjning på sin hyresrätt i 13 år. Hyresnämnden fick till slut kliva in och besluta att höja hyran, som alltså varit samma sedan 2009. Detta rapporterar Hem & Hyra.

Mannen flyttade in sin 120 kvadratmeter stora fyrarummare 2009. Sedan dess har han lyckats hålla hyran på 4 800 kronor.

Den privata hyresvärden ska ha försökt höja hyran, men 77-åringen har gång på gång motsatt sig höjningarna. Han ska bland annat ha hänvisat till avloppsläckage, skadad ytterdörr och trasig fläktkåpa. Hyresvärden har då bekostat reparationerna, men även efter det så har mannen vägrat godta hyreshöjningarna.

Normalt sett är det Hyresgästföreningen som förhandlar hyrorna med värdarna, men vissa fastigheter saknar förhandlingsordning. Då ska, som i detta fall, värden förhandla om hyran med hyresgästen. Hyran anses som godtagen då hyresgästen betalar det nya beloppet, men man kan också bestrida den nya hyran.

– Jag har aldrig hört något liknande. Det brukar ju annars vara åt andra hållet: att hyresvärdarna blåser på och höjer hyrorna på ett fult sätt där det inte finns förhandlingsordning. Få hyresgäster kan sina rättigheter och få vågar säga emot, säger Anna Nykvist, förhandlare på Hyresgästföreningen i Karlstad till Hem & Hyra.

Först efter att den privata hyresvärden vände sig till hyresnämnden lyckades man höja hyran. Men mannen gav inte upp direkt – bland annat uppgav han att det fanns en ny vattenläcka i taket, något som motbevisades med två fuktmätningar.

Hyresnämnden slog fast att den rätta hyran är 7 650 kronor – alltså en höjning med nästan 60 procent jämfört med den hyra som mannen haft sedan inflyttningen 2009.

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenFastigheterHyresgästföreningenHyresrätterStorfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.