Ingen provtagning efter läkarbesöket - måste boka tid

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Helt horribelt när man är på läkarbesök att det inte ska finnas möjlighet att få proverna som läkaren ordinerar vid besöket tagna vid samma tillfälle, skriver insändarskribenten.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Jag har vid tidigare besök på laboratoriet på Skoghalls vårdcentral sett anslag om att vid besök från 28 november måste man beställa tid. Detta är ett försök som tydligen görs på några fler vårdcentraler för att minska väntetider.

Tidsbokning ska ske via inloggning på 1177 eller via telefonsamtal. Vid mitt besök förra veckan så förde jag på tal att detta måste bli mycket besvärligt innan det blivit allmänt känt. Fick då till svar av den personal som hade hand om mig att givetvis tar vi hand om de som i början råkar komma utan tidsbeställning och det lät ju betryggande.

I torsdags hade jag läkartid. När jag sitter i väntrummet kommer en person som möts av en övertäckt "kölappsapparat", denna person blev upplyst av en annan väntande om de nya reglerna. Mannen blev upprörd över att han skulle behöva åka hem för att beställa tid och jag gick då fram och berättade vilket besked jag fått veckan innan, alltså att det skulle gå att få hjälp utan tidsbeställning i början.

När personal sedan öppnar dörren till labb passar mannen på att säga att han var där och inte visste om de nya reglerna. Dessutom hade han fått brev hem att han skulle ta prover men i brevet stod inget om tidsbeställning. Mannen uppmanades att åka hem och beställa tid. Han försökte återigen säga att han ju ändå var där nu och bad om att få ta proverna. Han får då till svar ”Ska det vara så svårt att förstå?”. Detta anser jag vara ett fullständigt oacceptabelt bemötande.

Inte nog med detta. När mitt eget läkarbesök var slut så skulle jag också ta prover, men det var bara att åka hem och beställa tid. Helt horribelt när man är på läkarbesök att det inte ska finnas möjlighet att få proverna som läkaren ordinerar vid besöket tagna vid samma tillfälle.

Hur rimmar detta med att vi ska värna om miljön? Dubbla bilresor, men än värre för de som är hänvisade till att åka färdtjänst - det gäller att vara stadd vid kassa om man vid läkarbesök blir tillsagd att ta prover, då blir det en färdtjänstresa till.

Jag har talat med sju olika personer som hör till denna vårdcentral och ingen av dem har någonsin upplevt besvärande väntetider. Har man verkligen tänkt till ordentligt innan man införde detta? Tvivlar starkt.

Kerstin

***

SVAR DIREKT: Det blev ett missförstånd

Tack för dina synpunkter. Vi förstår din frustration över att ditt vårdbesök inte blivit som du tänkt dig.

Vi beklagar, men det måste ha uppstått ett missförstånd.

Det finns tider för att kunna ta emot de patienter som kommer direkt från sina bokade besök på vårdcentralen, du ska inte behöva boka tid för dessa provtagningar. Det kan dock uppstå viss väntetid för de som inte har en tid bokad.

De patienter som inte kommer direkt från ett vårdcentralsbesök och fortfarande dyker upp på drop-in ser vi helst att de i fortsättningen bokar in sig på en tid för att slippa köer i våra lokaler. Vår ambition under övergångsskedet är att vi i mån av tid försöker ta emot även dessa så de slipper gå hem.

Vi har återigen gått igenom rutinerna för hur vår personal ska bemöta och informera patienter om vårt nya system. Vi ber om ursäkt och hoppas att ditt nästa besök kommer att upplevas bättre.

Charlotta Gestblom

verksamhetschef laboratoriemedicin

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG